Theo van Gogh
In de Neue Zürcher Zeitung schrijft Hassan Dawud, Libanees schrijver en hoofdredacteur van dagblad Al-Mustaqbal, waarom in de Arabische wereld weinig over de moord op Theo van Gogh werd gehoord. Zijn verklaring: «Wat bij ons aan de orde komt, zijn algemene problemen, die ofwel terug te voeren zijn op het kernthema van het Arabisch-Israëlische c.q. Arabisch-Amerikaanse conflict, ofwel op fundamentele vragen als het debat over modernisering en democratie, vooruitgang en onderontwikkeling. Zou men over gedetailleerde kwesties willen nadenken, dan is daarvoor een taal nodig die wij nog niet beheersen.»
(Zie ook www.nzz.ch/2004/12/28/fe/page-articleCHGVB.html)
Theo van Gogh 2
Pijnlijk overigens om het bericht te lezen dat website Expatica op 6 september 2004 op haar website zette. Daar wordt het nieuws vermeld dat Ayaan Hirsi Ali na gevaarlijke bedreigingen aan haar adres en dat van Theo van Gogh is ondergedoken in een geheime woning en onder de hoede is gekomen van de Dienst Koninklijke en Diplomatie Beveiliging (DKDB). Er staat: «Van Gogh werd afgelopen week onder politiebescherming geplaatst.»
(Zie ook: www.expatica.com/source/site_article.asp?subchannel_id=19&story_id=11471)
Twee fauten
In Het verboden pad, het boek van Kees van Beijnum dat in deze aflevering wordt besproken, staat een raadsel. «Zoek de twee fouten in de volgende zin: In deze zin staan twee fauten.»
Voor de oplossing verwijzen we u graag naar de boekhandel.
De kick van
een tsunami
In The Times een curieuze column over de tsunami. Matthew Paris schrijft dat het zonder natuurrampen wel een heel saaie wereld zou worden. «A small, insistent voice in the back of my head says: Isnt this amazing! A minor but insuppressible part of me has almost relished yes, relished those huge numbers. As the news paper headlines spoke greedily of the numbers of dead approaching twenty, then fifty, then eighty, then a hundred thousand, something undeniable twitched in the back of my brain. It was a sort of excitement as the figures mounted; as though some great auctioneer of calamity were taking bids from the media floor, and I was willing the bidding to carry on upwards. When will it reach a hundred thousand? Could it reach a quarter of a million? Was this a record? How did it stand in the history of these disasters? That high! Wow!»
(Zie ook: www.times online.co.uk/article/0,,1065-1421681,00.html)
Boekenwijsheden
Een geestig boek met veel «naakte waar heden en provocatieve rariteiten rondom het schrijven, het verkopen en het lezen» van boeken is Casanova Was a Book Lover van John Maxwell Hamilton. Zo staat Georges Simenon al jaren bekend als kampioen veelschrijver, maar kent Brazilië Ryoki Inoue, die tussen 1986 en 1998 meer dan duizend boeken schreef, hoofdzakelijk westerns. Hij beweert dat hij ze lang niet allemaal zelf las. Het gerucht gaat dat Ryoki Inoue een compleet boek schreef terwijl hij in een garage op de reparatie van zijn auto wachtte.
Het schoonste woord
Woordoloog Ewoud Sanders heeft het gedoe omtrent de uitverkiezing van het mooiste woord inmiddels zelf uitverkozen tot meest ergerniswekkende taalgebeurtenis van 2004. Dat heeft de brt er niet van weerhouden om een Belgische tegenhanger te vinden van «liefde» (de keus van Vero nica-luisteraars) en «desalniettemin» (de keus van Onze Taal-lezers).
De tien woorden waaruit de Vlamingen mochten kiezen waren veel leuker dan de Nederlandse van Veronica. Oelewapper, kittelorig, reutemeteut, verdonkeremanen, poelepetaat en lichtekooi werden het niet. Wat het wel werd, was goesting. Mooi!
Het schoonste woord 2
Ter gelegenheid van de verkiezing zong het Nieuwe Wereld-Orkest van de Vlaamse Radio 1 het lied Mooie woorden, op de wijs van Mooie dagen van Johan Verminnen met tekst van Fritz Vandenheuvel. De laatste strofe:
«Een Vlaamsbelanger met een wielewaal
een straathoekwerker met een welvaartskwaal
een potverteerder in de horeca
en de perceptie in de media
communicatiefout met dure grap
tienduizend flikken en maar één matrak
en een blogger met een portatief
en ik krijg goesting want ik mis mijn lief
o mooie woorden
ik hou zo van die mooie woorden
mooie woorden
ohoho, mooie woorden»
Het schoonste woord 3 (slot)
In Nederland was zelfs «liefde» niet zo alom geliefd dat iedereen zich er achter schaarde. Op het internet gaat de discussie gewoon door:
Gea: «Lapdans is toch ook een mooi Nederlands woord? Ben er alleen nog niet helemaal achter wat ik met die lap moet doen.»
Gek: «Neuken, ligt in het verlengde van liefde, als het goed is…»
Eva: «Persoonlijk heb ik vleugelmoertje altijd wel een mooi woord gevonden. Herhaal het maar een keer of 10…»
Cat: «Ja, dat zijn moeders die altijd voor iedereen klaarstaan, toch?»
Herman: «Überhaupt is één van de mooiste Nederlandse woorden.»
Annunciatie Week 1
De toekomst van de wereld
Aan een banket van andijviestamppot en lammetjesworst
Krijgt Jezus
De Kunst van het Verspillen bijgebracht en bijgespijkerd
Door een keur aan eigenwijze discipelen
Die van geen Overvloedig Onbehagen maar alleen van
Ondermaats Wel behagen willen weten.
Geen blijde boodschap!
Of juist wel? Hebt elkander
Lief en verspil met gulle hand
Want alles zal goed komen
En jij bent de kalkoen
En ik ben de taaitaai
Joechei!
En Jezus kotste
En hij stortte zijn braaksel met engelenhaar uit
Over de schaars verlichte kerstboom
Zonder piek