Holland

Belgen willen Hollanders er nog wel eens van beschuldigen dat ze hun land reduceren tot een gezellig, kneuterig kabouterlandje. Wat dan te denken van Duitsers over Nederland? Onderstaande openings regels komen uit een interview met Maarten ’t Hart uit Die Welt.

«Hollandser kan het niet. Het land is vlak. Grauwgroen strekt de weide zich uit tot aan de spoordijk. Een sloot slingert erdoorheen. Zwermen zwarte vogels vliegen erboven. Vast en zeker groeien hier kropaar en vingerzegge en Froschbiss en Duckdalben. Een windmolen ontbreekt evenwel. Er had ook wel meer vee in de wei kunnen staan. En een iets dramatischer hemel. Die hangt vandaag een beetje laag over Zuid-Holland en laat de Noordzee krachtig in zich lezen. Het miezert.»

Da Vinci Code

Van Dan Browns kunstcrimi zijn er in een jaar tijd wereldwijd vijftien miljoen verkocht. Het is een rage: er komt een film met Tom Hanks in de hoofdrol, er worden geheel verzorgde trips georganiseerd naar de belangrijkste plekken (Parijs, Londen en Edinburgh), en het Franse dorpje Rennes-Le-Château wordt overspoeld door schatgravers die met het boek in de ene en dynamiet in de andere hand de Heilige Graal willen vinden. Het boek eindigt in het Louvre, bij de Mona Lisa, waar alle plot lijnen bij elkaar komen. Speciaal voor de lezers van De Groene Amsterdammer tonen wij hier iets wat vrijwel niemand ooit te zien krijgt: de achterkant van de Mona Lisa.

Quizvraag 2

Wederom: wat zijn de oorspronkelijke titels van de volgende werken?

(antwoord op volgende pagina)

  1. Melancholia

  2. The Novel without a Hero: Pen and Pencil Sketches of English Society

  3. Catch 18

  4. Les intermittences du coeur

  5. The Summer of the Shark

  6. Finn’s Hotel

  7. The Sea Cook

Antwoord Quizvraag 2

  1. La Nausée (Jean-Paul Sartre)

  2. Vanity Fair (William Thackeray)

  3. Catch 22 (Joseph Heller)

  4. À la recherche du temps perdu (Marcel Proust)

  5. Jaws (Peter Benchley)

  6. Finnegans Wake (James Joyce)

  7. Treasure Island (Robert Louis Stevenson)

K.K.

De gevierde blonde roddelauteur Kitty Kelley heeft haar laatste boek bij elkaar gegraaid, beweert journalist Glynn Wilson uit Alabama. Grote gedeeltes uit The Family: The Real Story of the Bush Dynasty heeft ze uit zijn artikel George W. Bush’s Lost Year in 1972 Alabama dat in februari van dit jaar verscheen op Wilsons weblog Southerner Daily News. Wilson heeft een rechtszaak aangespannen waarin zijn advocaat vijf miljoen dollar schadevergoeding voor zijn cliënt eist. Wilson: «Het is pure diefstal. Kunnen ze wel: ik zit hier diep in het Zuiden, een arme verslaggever die zijn hoofd boven water probeert te houden.»

Kitty Kelley, wier stalen glimlach na de verschijning van haar laatste roddelwerk enkele dagen niet van de Amerikaanse televisiestations was af te slaan, zegt dat ze haar gebruik van Wilsons artikel niet als plagiaat beschouwt. In een lange lijst, aan het einde van het boek, wordt Wilson bedankt.

Censuur

De Nobelprijswinnaar voor de vrede Shirin Ebadi is een rechtszaak begonnen tegen de Amerikaanse overheid. Ze was van plan een boek te schrijven voor het Amerikaanse publiek, om daarin het stereotiepe beeld van de islamitische vrouw als onderdanig («dociele tiepjes») te corrigeren. (63 procent van de Iraanse studenten is vrouw, benadrukt ze, net als 43 procent van de beroepsbevolking.) Maar het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran maakt dit nagenoeg onmogelijk. Uit een geschreven verklaring van Ebadi: «Wat is het verschil tussen de censuur in Iran en die in de Verenigde Staten?»

Ebadi erkent dat haar boek in Iran direct zou worden verboden.

Opkoekelen

Google kan veel meer dan alleen iets «opkoekelen», dat wil zeggen een zoekterm intypen en een lijst treffers krijgen. Van de ontwikkelaar Douwe Ozinga is bijvoorbeeld Google History (via douwe osinga.com/projects/googlehacks), dat het jaartal geeft bij een gebeurtenis. Nog handiger is Google Sets (op labs.google.com), dat dingen vindt die jij bent vergeten. Hoe heette ook alweer die krant waarvan de website op de dag des Heren dicht is? Typ de namen van een of twee kranten in en alle Nederlandse kranten verschijnen, waaronder ook, jawel, het Reformatorisch Dagblad. Nu nog een zoekmachine die vindt wat niet werd gezocht.

Annunciatie Week 48

Bejaarde Rimbaud

Ik ga uit elkaar

Ik heb er genoeg van

Om steeds met mezelf opgescheept te zitten

Ik desintegreer

  • Heel wrang: een schorpioen aan zee

Een stuk zeep in de tentakels van een kwal

Een kwajongen die zeurt om een wrat

Ik ga uit elkaar

Laat de zandkorrels mij maar tellen