Woedend jurylid
Een sprookje uit de tijd van het moderne uitgeven: Patricia Ferguson, een gewaardeerde maar niet verkopende auteur, vond voor haar laatste boek geen uitgever. Ze stopte met schrijven, werd lerares en gaf haar manuscript aan de onbeduidende print on demand- uitgeverij Solidus.
Begint het boek opeens te verkopen omdat het op de longlist voor de Orange Prize prijkt. Jurylid Amanda Craig: «Ik ben woedend dat het boek door niemand anders is opgepikt. Het was net alsof ze nog niks had gepres teerd. Het probleem met uitgeven is dat nu de accountants de baas zijn de verkoop van je laatste boek allesbepalend is. Voor middelbare auteurs uit de middenmoot is dat rampzalig.»
11 september
Veel boeken met het «9/11»-thema. Vorig jaar verschenen onder meer de strip van Art Spiegelman (vorige week hier besproken) en Absolute Friends van John Le Carré.
Dit jaar kwamen al Saturday van Ian McEwan en Extremely Loud and Incredibly Close van Jonathan Foer.
De volgende maanden verschijnen nog The Good Priests Son
van Reynolds Price, The Writing on the Wall van Lynne Sharon Schwartz en The Third Brother van Nick McDonell.
Spinoza digitaal
Eindelijk: Spinoza online. De Ethica van Benedictus de Spinoza, in de negentiende-eeuwse vertaling van Dionijs Burger is gedigitaliseerd. Fraai weergegeven, ook
in handschrift, is
het te lezen via www.despinoza.nl
Havel schrijft
De gewezen president van Tsjechië Vaclav Havel gaat weer schrij ven. Twee maanden zal hij te Washington in de Library of Congress studeren. Op stapel staan een auto biografie, een toneelstuk gebaseerd op Shakespeares King Lear en zijn verzamelde gesprekken met vrienden, onder wie Adam Michnik en Timothy Garton Ash.
Chirac
Jacques Chirac houdt niet van Google en heeft zijn minister van Cultuur gevraagd een eigen Franse zoek machine te ontwikkelen. Het Franse probleem met Google is niet in de eerste plaats de Amerikaanse origine, maar de vulgaire criteria, of zoals minister van Cultuur Renaud Donnedieu de Vabres schrijft in Le Monde: «Dat de enige sleutel tot onze cultuur het automatisch rangschikken naar populariteit zou moeten zijn.»
Habet
Een gebruik waar je weinig over hoort is het sexen van een nieuwe paus. Sinds
in de negende eeuw paus Johannes VIII tijdens een processie van een baby beviel en ontmaskerd werd als een vrouw moeten nieuwe pausen bewijzen dat ze man zijn. Ze nemen plaats op een stoel met een gat en dan kijkt iemand of het klopt. Zo ja, dan roept hij «habet!», «hij heeft», en vervolgens: «Et bene pendentes!», «en ze hangen goed.»
Bij de dood
van de paus Aanbevolen literatuur:
De Groot-Inquisiteur van Fjodor Dostojevski (hoofdstuk 5 uit De gebroeders Karamazov): hoe Jezus op aarde terugkeert maar door de kerkelijke gezaghebbers overbodig en gevaarlijk wordt gevonden en tot de brandstapel wordt veroordeeld. Pausin Johanna van Emmanuel Rhoïdis: waar gebeurd verhaal over een paus die een pausin bleek. Roomse heisa van Gerard Reve: vroom verslag van het bezoek van Johannes-Paulus II aan Nederland in 1985.
Blogs
Het Project Gutenberg stelt zich ten doel alle papieren literatuur, voorzover auteursrechtenvrij, elektronisch beschikbaar te stellen. Maar omgekeerd worden elektronische discussies ook weer papier. In Japan is een verzamelde internetdiscussie nu een bestseller: Treinman begint met een onschuldige vraag van een jongen op een weblog of «blog» hoe hij het moet aanleggen met een meisje dat hij in de trein heeft ontmoet, waarop een wagonlading tips en discussies volgt. Alles is afgedrukt zoals het is geschreven, met internetjargon en emoticons en alles. Meer gebundelde webdiscussies zijn in voorbereiding.
Overeenkomsten
Wat is de overeen komst tussen paus Leo VII, paus Leo VIII, paus Johannes XII, paus Johannes XIII, paus Paulus II
en Attila de Hun? Ze stierven allemaal in de armen der liefde, net als Charles Dickens, Lord Palmerston, Felix Faure, Nelson Rockefeller en John Entwhistle.
Albert Cuyp
De Albert Cuyp-markt bestaat honderd jaar. Het feestcomité wil zijn markt eren met een gedicht van minimaal vier en maximaal veertig regels. Ook lezers van De Groene Amsterdammer zijn uitgenodigd om voor 15 april aanstaande in te sturen naar: albertcuyp@xsaga.nl. De winnende gedichten komen in een bundel, op de markt.
Wonder Week 14
Lentelied
Hij had een goeie baan op de universiteit In de bibliotheek Toen ging hij werken bij een bureau Voor veel geld En daar werd hij binnen drie maanden ontslagen Hij was alles kwijt Behalve zijn vrouw en zijn kind En zijn hypotheek Jippie!
(mondharmonicasolo)
Hij had een succesvol debuut Een column in Het Parool En in Johan En toen hield hij op want het literaire leven walgde hem aan En nou is hij alles kwijt Behalve zijn zus Maar die heeft wel een autootje Jippie!