Saddam
Een Arabische krijger verdrijft een buitenlandse indringer die door middel van een complot van joden en christenen zijn stad wil innemen. Het laatste, en vierde, boek van Saddam Hoessein draagt de actuele titel Get Out of Here, Curse You! en de uitgave wordt verzorgd door dochter Raghad. Saddam voltooide het boek aan de vooravond van de Amerikaanse inval. De geplande presentatie komende week te Jordanië gaat niet door: de Jordaanse autoriteiten hebben verschijning verboden.
Milosevic
Schrijver Peter Handke werd door Slobodan Milosevic op zijn lijst getuigen gezet. In plaats van te verschijnen voor het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag stuurde hij een lang stuk naar het Duitse blad Literaturen, waarin hij het proces bekritiseert. Handke wil niet zeggen dat Milosevic «niet schuldig» is, wel vindt hij hem niet schuldig overeenkomstig de hem ten laste gelegde aanklacht.
Kubisme
Mooie anekdote in een recensie van het boek DPM: Disrup tive Pattern Material; An Encyclopedia of Camouflage: Nature Military Culture. In de London Review of Books citeert Patrick Wright Gertrude Stein als ze in 1938 vertelt hoe ze bij aanvang van de Eerste Wereldoorlog met Pablo Picasso door Parijs loopt:
«Ik herinner me goed dat ik aan het begin van de oorlog met Picasso op de Boulevard Raspail was toen de eerste gecamoufleerde vrachtauto passeerde. Het was nacht, we hadden gehoord over camouflage maar het niet gezien en Picasso keek er verbaasd naar en riep toen uit: ja, wij zijn het die dat hebben gemaakt, dat is Kubisme.»
Puber Potter
Op 16 juli te middernacht komt alweer het zesde Potter-deel uit, getiteld Harry Potter and the Half-Blood Prince. Maar wat nu de oudste fans van destijds alweer rijp zijn voor uitzending naar Irak? J.K. Rowling koos er toch voor om zich niet alleen op de jonge aanwas te richten, maar Harry Potter mee te laten groeien met zijn eerste fans, die inmiddels niet meer verkleed in cape met toverhoed in de achtertuin rondrennen, maar wanneer het om toverij gaat hun inspiratie eerder putten uit Satan Metal-achtige popstromingen. Benieuwd hoe Rowlings nieuwe Potter aansluit op de belevingswereld van de zestienjarige puber en diens elfjarige broertje of zusje, in de wetenschap dat er één onderwerp is dat zich non-stop aan lichaam en belevingswereld van de zestienjarige puberjongen opdringt.
Christ lit
Boeken voor christenen verkopen steeds beter in de Verenigde Staten. Volgens de Book Industry Study Group nam de totale boekverkoop in 2004 toe met 2,8 procent en de verkoop van religieuze boeken met elf procent. De toename, ook gesignaleerd door de Evangelical Christian Publishers, wordt geweten aan 9/11 en het presidentschap van George W. Bush. Nieuwe troef is de Christian Chick Lit, uitgegeven onder het motto: Christian girls just want to have fun too zolang daarbij althans worden vermeden: alcohol, dansen, gokken, kaarten, scatologische termen, het samen de nacht doorbrengen van held en heldin, Halloween, magie alsmede het noemen van intieme lichaamsdelen.
Koeiengedrag
Wat vinden koeien eigenlijk van die gele oormerken in hun gehoor? In Animals in Translation: Using the Mysteries of Autism to Decode Animal Behaviour staat een aanwijzing voor een antwoord op deze vraag. Een koe zal een tunnel niet betreden als er een geel object bij de ingang hangt, maar ervan in stress raken. Koeien hebben een dichotomisch beeld, ze zien slechts blauw en groen, en daarom geeft de kleur geel voor hen het hevigste contrast.
Goedkope boeken
Nu inmiddels boeken worden verkocht in de Nederlandse supermarkten zal voor degenen die profiteren van de vaste boekenprijs de advertentie die supermarktketen Tesco in Engelse vrouwentijdschriften plaatste wel helemaal een boze droom zijn. De tekst: «Boeken. Ooit leken ze duur. Daarop besloten wij om ze goedkoop te verkopen. Uhm
einde.»
Probleem
In de geweldig geestige Dear Mary-brievenrubriek van The Spectator stond afgelopen maand een typisch probleem voor een schrijver. R.H. (?) uit Kintbury, Kent, gaf een eigen boek met persoonlijke opdracht aan een oude vriend om het later terug te vinden op een internet veiling met een inzet van tweehonderd pond. Wat te doen, dear Mary, aan deze grove schending van de etiquette?
Glorieus vilein als altijd adviseert Mary de schrijver het boek te kopen en opnieuw cadeau te doen aan zijn vriend, ditmaal met een update van de opdracht: «Het spijt me dat je klaarblijkelijk door moeilijke tijden gaat, maar toen ik dit boek op abebooks.com zag staan, wist ik zeker dat je niet wil scheiden van zulke intense sentimentele waarde. Laat me het je nogmaals cadeau doen.»