Fabritius

In The New York Review of Books van 14 juli schreef Benjamin Moser – hij woont volgens de redactie in Nederland – onder de titel Small Wonder een mooi en fraai geïllustreerd artikel over de Carel Fabri tius-tentoonstelling die daar afgelopen jaar werd gehouden. Moser noemt het Mauritshuis een van de «finest» musea van de wereld en geeft een enthou siaste interpretatie van Fabritius’ fabelachtige schilderij Het puttertje (1654). Dit vogeltje zit met een kettinkje vast aan zijn voederbak en Moser ziet daarin achteraf ook een symbolische verwijzing naar het leven van Fabritius (1622-1654), wiens veel belovende carrière geen hoge vlucht kon nemen omdat hij bij de grote ontploffing van het Kruithuis in Delft om het leven kwam.

Lezen en schrijven

In het zomernummer stond de website van Stichting Lezen en Schrijven, de stichting die zich bezighoudt met de bestrijding van ongeletterdheid, verkeerd genoteerd. Het juiste adres is: www.

lezenenschrijven.nl

Potter

Oud nieuws dat ook de nieuwste Potter weer hype was. Maar van de Harry Potter-boeken worden er ook niet een beetje, maar heel erg bijzonder veel verkocht. De Engelse winkelketen W.H. Smith verkocht er op de zaterdag dat het boek uitkwam dertien per seconde (dit tegenover de vorige Harry Potter met acht per seconde).

Om een en ander in perspectief te zetten: Engelse boekwinkels geven aan dat ze van de nieuwe Potter in een dag net zo veel exemplaren verkochten als van Dan Browns De Da Vinci Code in een heel jaar.

Merkel en Wagner

Terwijl VVD-staatssecretaris Nicolaï in NRC Handelsblad zei dat politici vaker naar premières van films, toneelvoorstellingen, concerten en openingen van exposities moeten gaan, interviewde de Frankfurter Allgemeine presidentskandidaat Angela Merkel over haar favoriete opera Tristan und Isolde:

«Verontrustend bij Wagner vind ik altijd dat al vanaf het begin, vanaf de eerste noot, op het bittere eind wordt vooruitgewezen.»

Bookstart

In een van de vele, soms wat wanhopig, andere keren slim aandoende pogingen kinderen aan het lezen te krijgen, is er in Engeland het Bookstart-programma. Hierin wordt onder meer van overheidswege al een boekenlijst voor baby’s eigen huis bibliotheek verstrekt. Wanneer baby tussen zeven en negen maanden is, krijgt baby een gratis boekenpakket van de staat.

Berlusconi

De premier van Italië doet een boek uitgeven waarin opgenomen de diverse beledigingen aan zijn adres. Titel: Berlusconi ti odio (ik haat je). Handig van deze mediakenner om te laten zien hoe hij gedemoniseerd wordt in de aanloop naar de verkiezingen, analyseerde een politiek commentator op de BBC. En effectief, want zoveel beledigingen, van vergelijkingen met de ziekte aids tot premier Pinocchio en bandiet, bij elkaar in ruim driehonderd pagina’s geven de getroffene iets van een slachtoffer.

Franse bijles

Voor de vakantieganger die inclusief uitputtende taalkennis naar Frankrijk op vakantie dacht te gaan, publiceert Le Nouvel Observateur op de valreep nog een wat onzeker stemmende taaltoets: www.nouvelobs.com/articles/p2123/a273005.html