Kiev – De 52 metrostations van de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn opgevrolijkt met posters met naam, titel en afbeelding van directeurs en managers van het metrobedrijf. In kleinere letters hun wereldprestaties: ‘135 oude wagons opgeknapt’, ‘als vijfde in de wereld ingang per bankpas’, ‘Covid-19 weerstand geboden met verhoogde desinfectie’.

Een onschuldig klopje op de eigen schouder richting het jubileum van Kievs metrosysteem – zo verklaart het metrobedrijf de campagne zelf. Eind oktober is het namelijk zestig jaar geleden dat de sovjets hier de eerste metro’s lieten rijden. De metrobazen wijzen erop dat ook enkele gezichten van metrobestuurders en roltraptechnici te zien zijn: de slingers zijn door het hele gemeentelijke bedrijf opgehangen.

Maar boven de grond spelen er andere belangen. Daar is de campagnestrijd voor de plaatselijke verkiezingen in volle gang. Op 25 oktober kiezen Oekraïners hun burgemeesters en afgevaardigden voor de stadsraad. De zeventien burgemeesterskandidaten in Kiev prijken op eindeloze rijen billboards. Door de hele stad staan tentjes waar studenten en omaatjes krantjes met agitatiemateriaal aanreiken.

De boomlange voormalig wereldkampioen boksen en huidig burgemeester van Kiev Vitali Klitschko gaat met zijn partij Oedar (Stoot) aan kop in de peilingen. Hij presenteert zich als ‘stadsontwikkelaar’ die door de aanleg en reparatie van wegen en de bouw van nieuwe metrostations de hopeloos vastgelopen verkeersaders van Kiev moet dotteren.

En op Klitschko’s lijst voor het kiesdistrict van de historische wijk Podol staat toevallig ook het hoofd van het metrobedrijf: Victor Braginsky. In hetzelfde kostuum, met drie sterren op de schouders en glimmende knopen, dat hij op de posters in de metro draagt, is hij te zien op billboards en bushokjes in zijn kiesdistrict en op partijbijeenkomsten van Oedar. Als ‘Hoofd van de Kievse Metro’ belooft Braginsky nog eens zes haltes toegankelijk te maken voor minder valide bevolkingsgroepen – een belofte die onpartijdig zou moeten zijn.

Een campagnefilmpje op de Facebook-pagina van de metrobaas laat nog minder aan de verbeelding over: onder een dramatisch muziekje worden de prestaties in de zes jaar sinds zijn aanstelling door Klitschko opgesomd. En die prestaties komen ons bekend voor: het zijn precies de punten waarmee Braginsky en zijn collega-bestuurders pronken op de posters ‘voor het jubileum van de metro’.

Kievs metrohaltes zijn verder vrij van verkiezingsposters: deze mogen daar volgens de Oekraïense wet helemaal niet hangen. Het gebruik van werknemers van overheidsbedrijven voor politieke agitatie is eveneens verboden.