Het enfant terrible van de Franse popmuziek Serge Gainsbourg maalde niet om een schandaal meer of minder. De zwoele monsterhit Je t’aime… mois non plus uit 1969 werd vanwege het gehijg van zijn Britse muze (en echtgenote) Jane Birkin in diverse landen gecensureerd. Hij ontving doodsbedreigingen van veteranen uit de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog nadat hij op Jamaica met The Wailers een reggaeversie van de Marseillaise had opgenomen. Ook schokte hij de Franse natie in een talkshow toen hij de presentator en medegast Whitney Houston meedeelde: ‘I want to fuck her.’

Soortgelijke opschudding veroorzaakte hij in 1984 door met zijn toen dertienjarige dochter Charlotte het dubbelzinnige Lemon Incest op te nemen (‘un zeste’ betekent ‘schil’). De videoclip met het stel samen op bed liggend maakte de provocatie nog groter.

In hetzelfde jaar debuteerde Charlotte Gainsbourg als actrice in de film Paroles et musique en trad daarmee al vroeg in de voetsporen van haar moeder Jane. Inmiddels is de 35-jarige schoonheid een gevierd actrice in de moderne Franse cinema. Op jonge leeftijd mocht ze al een César (Franse Oscar) in ontvangst nemen. Daarbuiten speelde ze onder meer een rolletje naast Sean Penn in 21 Grams en zong ze mee met Madonna en Badly Drawn Boy. Onder de titel 5:55 komt haar tweede album uit. Een echt, volwassen debuut (na de in 1986 door Serge geschreven plaat Charlotte Forever).

Charlotte houdt daarmee ook de geest van haar in 1991 overleden vader levend. Het conceptalbum Histoire de Melody Nelson (1971) over de obsessieve liefde voor het meisje Melody (met een zwangere Jane op de hoes) is de inspiratiebron voor het Franse elektronica-duo Air, dat op 5:55 de muziek schrijft en uitvoert. Andere medewerkers zijn ook niet de minsten: producer Nigel Godrich (onder andere Radiohead), tekstschrijver Jarvis Cocker (Pulp) en arrangeur David Campbell (onder anderen Leonard Cohen, vader van Beck). De compositorische bijdragen van de zangeres zijn minimaal, maar haar stem zorgt er mede voor dat de productie geslaagd is. In afwisselend Engels en Frans zingt, zucht en fluistert ze sexy in je oor. Zoals in The Operation: ‘If I pull this off/ your whole body will be mine/ and I’m prepared to work throughout the night.’ Met de ondersteuning van dromerige pop vol piano en strijkers klinkt ze onweerstaanbaar verleidelijk. Soms neigend naar kitsch, vaak wat theatraal, maar met een overduidelijke knipoog, waardoor het geheel aangenaam lichtvoetig aan je voorbij trekt.

Charlotte Gainsbourgs stem doet overduidelijk aan haar moeder denken. Het door Birkin eerder dit jaar uitgebrachte coveralbum Fictions lijkt bijna dat van een oudere zus. 5:55 is voorbestemd voor de toptien van ultieme albums voor de slaapkamer. Een lijst waar ook Gainsbourgs beide ouders in terug te vinden zijn.

Charlotte Gainsbourg, 5:55 (Sony BMG)