Het Nederlands elftal moet geen duiventil worden, hoorde je vroeger wel eens als een bondscoach vasthield aan een speler uit vorm. Dus valt er in de verte iets voor te zeggen dat bondscoach Marco van Basten de hopeloos uit vorm zijnde Ajacieden Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder van Ajax verkoos boven de in vorm zijnde Nicky Hofs van Feyenoord en Olaf Lindenbergh van AZ. Maar dan ook alleen uit oogpunt van de duiventil. Want verder dan dat Van Basten en zijn maatje John van ’t Schip beide Ajacieden goed kennen uit hun Ajax-verleden valt er niets te vinden wat de keuze rechtvaardigt. Dat Hofs en Lindenbergh maar zeker Barry van Galen moesten wijken voor de twee andere Ajacieden Hedwiges Maduro en Ryan Babel (en ik begrijp ook wel dat we hier over verschillende typen spelers praten, maar het gaat om het principe) valt niet te verklaren en te begrijpen. Het Nederlands elftal is geen kindercrèche, laat staan een opleidingsinstituut.

Van Basten komt de eer toe dat hij het durfde met Klalid Boulahrouz van vorig jaar RKC en nu Hamburger SV en Joris Mathijsen en Jan Kromkamp van AZ, maar nu slaat hij door. Zoals Danny Blind bij zijn debuut tegen PSV de realiteit uit het oog verloor. Het klonk goed dat Ajax zijn eigen spel hoort te spelen en dus met een zogenaamde nummer 10, een middenvelder die vlak bij de spits speelt. En het klonk dubbel goed omdat PSV met een verdedigende centrale middenvelder speelt, de ten onrechte altijd belachelijk gemaakte Zwitser Vogel. Volgt u het nog? Bij PSV drong in de loop van de vorige week door dat Ajax met het middenveld Maduro-Van der Vaart-Sneijder zou spelen.

Wat ze verwachtten bij PSV kwam uit, de routine had geen enkele moeite met de pubers. Zelden heeft het middenveld van PSV zo’n makkelijke middag gehad als tegen de lichtgewichten van Ajax. Na afloop stonden de spelers en begeleiders van PSV voldaan te gniffelen, zonder ook maar een seconde hun woede te tonen. De terechte woede over de selectie van de ook uit vorm zijnde John Heitinga ten koste van de in vorm zijnde André Ooijer, het selecteren van Ryan Babel ten koste van Jan Vennegoor of Hesselink. Dan heb ik de naam Clarence Seedorf niet eens genoemd. The winner takes it all, als ze zaterdag desondanks van Roemenië winnen.