Londen – Engeland gaat deze week weer open. Hoewel minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag het eiland nog altijd beschouwt als een zeerhoogrisicogebied, kunnen Nederlanders de oversteek maken zonder daarna in quarantaine te gaan. Slechts een peperdure test aan Britse zijde is vereist. De felste pleitbezorger van het openen van de grenzen is minister van Financiën Rishi Sunak, die zich zorgen maakt over het gebrek aan toeristen in met name de hoofdstad, zeker nu steden als Rome en Parijs wél toeristen ontvangen.

Er is zeker op kunstgebied genoeg te beleven in Londen. Danseressen van Poussin in de National Gallery, speciale Turners in Tate Britain en vijf Rembrandts plus een Vermeer in de Queen’s Gallery. In het British Museum wordt de Romeinse keizer Nero gepresenteerd als de Boris Johnson van zijn tijd. Met Brexit en covid in het achterhoofd lijkt het Victoria & Albert Museum echter de aangewezen bestemming te zijn. Daar is Curiouser and Curiouser te zien, een duik in de wereld van Alice in Wonderland.

Getoond wordt hoe een verhaal dat de Oxford-wiskundige Charles Dodgson, beter bekend als Lewis Carroll, vertelde aan een dochter van zijn vriend en collega Henry Liddell uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen. Alice’s avonturen zouden opduiken in de schilderijen van Salvador Dalí, in de muziek van Jefferson Airplane en in de schildpaddensoep van Heston Blumenthal. En de Europese Raad voor Kernonderzoek voerde een natuurkundig experiment uit met de naam Alice: de grote ionenversneller.

De eeuwige actualiteit van de ondergrondse odyssee is duidelijk geworden tijdens de grote gebeurtenissen van de afgelopen jaren: Brexit en covid. Na het Brexit-referendum duurde het niet lang eer Alice in Brexitland verscheen, waarin David Cameron het Witte Konijn is, Jeremy Corbyn de rups en Nigel Farage de immer grijnzende Kolderkat. Boris Johnson en Michael Gove zijn Diedeldie en Diedeldom. ‘Zal Alice iemand vinden die iets zinvols zegt?’ is de vraag die Lucie Young (‘Leavis Carroll’) aan het begin van haar bestseller stelt.

Bij de coronacrisis waarde de geest van Alice eveneens rond. De Diedeldie van Downing Street had bijvoorbeeld regels opgesteld die het voor mensen mogelijk maakte hun ouders in het park te ontmoeten, maar niet allebei tegelijk. Tevens was het voor ouders toegestaan een uitwonende zoon of dochter thuis te begroeten, zolang ze maar langs kwamen in de hoedanigheid van schoonmaker. Surrealistisch was de situatie in een kroeg te Llanymynech die zich op de grens van Wales en Engeland bevindt. Aan de ‘Engelse’ tap mocht bier worden geschonken, aan de ‘Welshe’ niet. De verschijning van Alice in Lockdownland kan niet ver weg zijn.