Daar is discipline, vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en een grenzeloos optimisme voor nodig.
Tel wat je hebt, niet wat je mist – voor menigeen niet meer dan een tegeltjeswijsheid maar voor Liesbeth een noodzakelijk houvast om niet de moed te verliezen. Dag in, dag uit.

Kent u iemand die in de schulden zit? De kans dat u die vraag met ‘ja’ beantwoordt is niet zo groot – en dat is niet alleen omdat de gemiddelde Groene Amsterdammer-lezer hoogopgeleid en goed verdienend is. Want ook onder die groep stijgt het aantal mensen met een schuld. In Nederland staat de teller van huishoudens met problematische schulden op een klein half miljoen. En toch is het een verborgen probleem. Mensen lopen niet graag met hun schuldprobleem te koop, ongeacht hun opleidingsniveau, leeftijd en de hoogte van de schuld.

Fotograaf Rachel Corner en journalist Laurens Nijzink is het gelukt een viertal mensen te vinden die zich lieten portretteren. Drie daarvan zitten in de schulden en een vierde doet er echt alles aan om niet in het rood te komen. De portretten laten zien hoe mensen (bijna) in de schulden verzeilen en hun strijd om er weer uit te komen. De makers geven een gezicht aan een sluipend sociaal probleem dat veelal gepresenteerd wordt in beleidsmatige en afstandelijke taal.

Maar soms is een problematische schuld dichterbij dan je denkt.

Vandaag aflevering 1: ‘Dubbeltje draaien – Liesbeth’:

Lees ook het verhaal van Emma Bruntin De Groene Amsterdammer van deze week over de nieuwe armoede