Pyongyang – Het wordt langzamerhand een traditie: de nachtelijke militaire parade in Pyongyang. Voor de derde keer in een jaar tijd organiseerde Noord-Korea een militaire optocht en voor de derde keer vond die iets na middernacht plaats. Alsof geen seconde langer gewacht kon worden om het 73ste jubileum van het uitroepen van de Democratische Volksrepubliek van Korea feestelijk in te luiden.

Wat afgelopen week paradeerde, was echter wel anders dan de vorige edities. In oktober 2020 werd een nieuw, nóg forser type intercontinentale raket onthuld. In januari toonde het communistische land een projectiel dat vanaf een onderzeeër afgeschoten kan worden – en dus moeilijk voor lancering te detecteren is.

Ditmaal had de parade een ingetogener karakter – al is dat begrip relatief binnen Noord-Koreaanse context. Nucleair of intercontinentaal wapentuig werd in de opslag gelaten, al reden er nog wel artilleriesystemen en militaire tractors mee. In plaats daarvan kwam een in ganzenpas synchroon stappende groep burgers voorbij in hazmat suits, volledig beschermende pakken. Zij illustreren de strijd tegen de coronapandemie. Al eerder werden deze zorghelden op propaganda-afbeeldingen verheerlijkt. Verder droeg overigens geen enkele aanwezige een mondkapje.

Alles wijst erop dat de jongste show vooral gericht was op een binnenlands publiek. Niet alleen moest de parade nationale eenheid bevorderen en de kracht van het regime tonen, maar ook het moreel van de bevolking een welkome oppepper geven. Sinds Noord-Korea de grenzen sloot in januari 2020 zijn de voedselproblemen en armoede verergerd in het land, dat ook nog getroffen werd door hevige overstromingen.

De Noord-Koreaanse leider gaf geen toespraak en zwaaide en klapte de langs trekkende mensen en voertuigen toe. De dierenliefhebber werd ook bediend: niet alleen kwam cavalerie te paard voorbij, ook liet een groep soldaten met herdershonden zich zien. Volgens staatsmedia betrof dit een troep ‘rode beesten van de klassenstrijd belast met het weerstaan en oprollen van manoeuvres van de vijand’.

Ten zuiden van de 38ste breedtegraad werd wél nieuwe wapentechnologie onthuld. Zuid-Korea lanceerde een slbm: een raket die vanaf een onderzeeër wordt afgevuurd. Het is pas het achtste land ter wereld dat dergelijke technologie succesvol heeft ontwikkeld – en van dat selecte clubje de enige niet-kernmogendheid. Seoul zegt het wapen te hebben verworven uit verdediging tegen Pyongyang.

Sommige analisten vrezen dat de volgende stap die Zuid-Korea weleens zou kunnen zetten op militair gebied de ontwikkeling van een eigen kernwapen kan zijn. Vooralsnog wijst niets daar concreet op, maar nu de Noord-Koreaanse kernbommen een blijvertje zijn en de Verenigde Staten een steeds onzekerder bondgenoot lijken, is dat zeker niet uitgesloten.