Te Sgirat, een badplaats niet ver van Rabat, zou een dronken jongeman die de toegang tot een discotheek werd geweigerd uit woede met zijn auto op die discotheek zijn ingereden, en daarbij twee portiers hebben gedood. Omdat de jongeman goede connecties had – zijn vader zou een hoge legerofficier zijn – zou men hebben geprobeerd dit incident in de doofpot te stoppen. Echter, de vader van een van de portiers bleek ook een hoge legerofficier te zijn en zou de koning hebben gebeld. Die liet de zaak uitzoeken en de jongeman kreeg alsnog zijn gerechte straf en verdween achter tralies.
Dit gerucht heeft wekenlang de ronde gedaan. Het werd voortdurend weer opgerakeld omdat in heel Rabat en omstreken plotseling alle bars en discotheken zich strikt aan de officiële sluitingstijd gingen houden. Wie zich, bijvoorbeeld, even na middernacht meldde bij bar annex jazzrestaurant Le Pietri kw am er niet meer in, en om één uur was de tent ook daadwerkelijk leeg. Vóór het incident te Sgirat ging het allemaal wat soepeler.
Ik schreef twee weken geleden dat Marokkanen dol op moppen zijn. Ze houden net zo veel van geruchten. De vorm die het gerucht aanneemt, zegt iets over het land – of over hoe de mensen denken dat het hier werkt. Rijke jongelui kunnen doen wat ze willen. Ze komen zelfs glad weg als ze twee gardiens doodrijden. Alleen als je connecties hebt (met de koning), kun je wat terugdoen. Anders vreet de heersende kliek je op.
Werkelijk gebeurd te Sgirat is vermoedelijk het volgende. De dronken jongeman kon zijn drankrekening niet betalen; betalen met zijn creditcard lukte om de een of andere reden niet; hij vluchtte weg, dook zijn auto in, ramde een hek bij de uitgang van de parkeerplaats, waarachter twee gardiens stonden. De ene was op slag dood, de andere raakte zwaargewond. De jongen is berecht en zit in de cel.
Het incident vond een maand geleden plaats. Het heeft inderdaad het effect gehad dat men op sluitingstijden ging letten, vermoedelijk in een poging meer van dit soort incidenten te voorkomen, maar dat blijft een betwistbare verklaring. Hoe dan ook, inmiddels is het bijna ramadan. Normaal gesproken gaan bars en drankwinkels drie dagen voor de ramadan dicht. Dit jaar sluiten ze tien dagen voor het begin van de ramadan, omstreeks 2 september. Veel inwoners van Rabat brengen deze maatregelen opnieuw in verband met het incident te Sgirat. Maar laatst zei iemand dat het vermoedelijk meer met ‘Algerije’ te maken had, waar de laatste maanden bijna wekelijks een bomaanslag plaatsvindt. Algerijnse toestanden wil men in Marokko uiteraard graag voorkomen.
Wat hebben bomaanslagen in Algerije te maken met drankwinkels en bars? Alles. In sommige restaurants wordt nog steeds alcohol geschonken, maar alleen aan buitenlanders. De meeste restaurants hebben inmiddels besloten maar met de ramadan dicht te gaan, om problemen te voorkomen. Marokkanen die zich in gezelschap van buitenlanders bevinden en ook willen drinken, maken stampij, gaan zeggen dat ze weliswaar Marokkaan zijn maar geen moslim maar joods (wat moeilijk te controleren valt), of dat ze een Frans paspoort hebben. Om dat soort gedoe te voorkomen, wat het er doorgaans niet gezelliger op maakt, kun je de tent beter sluiten. Dat doen de meesten dan ook.
Het verband tussen alcohol schenken en aanslagen in Algerije is angst voor islamisten. Ik schreef al eens dat de islamistenpartij PJD officieus de grootste partij van het land is. De nieuwe leider – teken aan de wand – is een morele hardliner, fel tegen allerlei verderfelijke westerse invloeden als concerten en alcohol drinken. De hoofddoek wordt steeds populairder. Tijdens de ramadan in bikini op het strand liggen, wat twintig jaar terug nog normaal was, zal geen vrouw zich nu nog in haar hoofd halen. Dat sommige rijken tijdens de heilige maand gewoon doordrinken, wordt door islamisten of arme mensen – doorgaans nogal traditioneel – makkelijk opgevat als provocatie. Ons geloof wordt bespot! Die mensen die alles hebben, denken dat ze overal mee wegkomen! Net als in Sgirat! Om dit soort gevaarlijke sentimenten niet te voeden, zijn functionarissen van de Dienst Alcohol de afgelopen weken alle bars, restaurants en disco’s afgegaan en is Marokko ruim voor het begin van de ramadan drooggelegd. De kloof tussen arm en rijk is hier te groot om risico’s te kunnen nemen. Alleen de toerist kan op een enkele plek wel blijven drinken, want Marokko kan het zich evenmin veroorloven die tegen zich in het harnas te jagen.