Maar van droogte of giftig afval heeft de gouverneur van Sonora, Guillermo Padrés, absoluut geen last: hij heeft op zijn landgoed een eigen stuwdam laten bouwen die hem een zee van water bezorgt.

Dankzij een betonnen wand van tachtig meter hoog en honderdtwintig meter breed in de rivier El Manzanal, die over zijn terrein loopt, beschikt de gouverneur, lid van de Partij van Nationale Actie (pan), over een privé-stuwmeer van vier miljoen kubieke meter. Twee jaar terug kreeg hij bovendien van de toen door zijn partij geleide nationale watercommissie vergunning zes nieuwe putten te slaan, die nog eens drie miljoen liter per jaar leveren. Het naburige dorp krijgt geen toestemming nieuwe putten te slaan om te overleven. Sterker, door de dam zijn de inwoners geheel beroofd van water. Terwijl hun landerijen en koeien verpieteren, bloeit de rancho van de politicus als nooit tevoren.

Nadat de stuwdam was ‘ontdekt’ door een tv-verslaggever stuurden de Nationale Watercommissie en het ministerie van Landbouw enkele inspecteurs. Zij kwamen tot de conclusie dat de gouverneur niet over vergunningen beschikt en dat de dam illegaal is: rivieren en hun oevers zijn in Mexico federaal grondbezit en kunnen niet in particulier bezit zijn.

De gouverneur reageerde furieus en zette de afgevaardigden uit het comité voor noodoperaties in zijn staat: ‘Dat zijn dus geen valide gesprekspartners meer, want ze hebben te kwader trouw gehandeld. Ze zijn niet langer welkom, laat de commissie en het ministerie maar anderen sturen.’ Ze moeten ook weg omdat ze de lozing van veertig miljoen liter giftig afvalwater in de rivier Sonora niet hebben kunnen verhinderen. Die ramp negeerde de gouverneur drie weken lang, daar had hij natuurlijk zelf geen last van met zijn eigen stuwmeer.

Volgens Padrés is de zaak een puur politieke aanval van de federale regering, want hij heeft niets fout gedaan. ‘Hier lossen wij het waterprobleem op door de strijd aan te binden.’ Bovendien, stuwdam en stuwmeer zijn grote woorden, de muur ‘houdt alleen tijdelijk het water tegen’. De naam van zijn rancho, met een oppervlakte van drieduizend hectare en een geschatte waarde van 25 miljoen euro, is toepasselijk: ‘De Nieuwe Put’.