Moskou – Het is nog vroeg in de middag als de eerste uitgeputte hardlopers het stadion Loezjniki binnendruppelen na meer dan veertig kilometer te hebben afgelegd door de ijskoude regen en wind. Volgens de organisatoren deden er dit jaar zo’n dertigduizend mensen uit 85 landen mee aan de Moskouse marathon. Een groepje Italianen puft uit met cappuccino’s en een Chinese atleet omhelst zijn nieuwe loopmaatje. ‘I’m from China, you’re from Russia’, zegt hij geëmotioneerd.

Dit is hoe de Russen Moskou graag zien: een kosmopolitische megalopolis, bij uitstek geschikt voor grote evenementen. Zoals tijdens het WK vorige zomer, toen honderdduizenden voetbalfans Rusland overspoelden en de straten zich vulden met muziek en feest.

Deze zomer was er echter geen straatfeest maar straatprotest tegen oneerlijke verkiezingen en de harde respons daarop van de politie. En hoewel de protestbeweging langzaam uitdooft, galmt de stad nu nog na.

Jonge, sportieve mannen waren een paar weken geleden nog verdacht. Designer Konstantin Konovalov had volgens de hardloop-app Strava nog maar honderd meter te gaan toen hij eind juli bij het Moskouse gemeentehuis aan de Tverskajastraat werd aangehouden en hardhandig tegen het trottoir werd gewerkt, met een gebroken been tot gevolg.

Hoewel het protest van die dag pas uren later zou beginnen, kreeg Konstantin een boete opgelegd voor het deelnemen aan een illegaal protest. Dat hij toevallig ook de ontwerper was van het logo van de iconische Moskouse metro kon hem niet redden.

‘Ze zeggen dat sport nadelig kan zijn’, grapte oppositiepoliticus Aleksej Navalny op Instagram. Ook hij werd eind juli opgepakt toen hij in zijn knaloranje sportpakje de deur uit liep voor een hardloopsessie. Hij zou uiteindelijk dertig dagen gevangen blijven.

Maar Navalny bleef ook in de gevangenis trainen. ‘Als er ooit een wedstrijd is waarbij je een afstand van 21 meter heen en weer aflegt terwijl je kwattende en rokende mensen probeert te ontwijken, maak ik een goede kans’, grapte hij na zijn vrijlating.

Konovalov, de designer, bekeek de marathon op tv – hij zal nog maanden moeten revalideren. ‘Niet de politici of bureaucraten maken de stad, maar de architectuur en de mensen. Ik hou nog steeds van Moskou’, schrijft hij.