Moskou – Op vrijdag 9 april hebben de autoriteiten het appartement van journalist Roman Anin, de hoofdredacteur van onderzoeksplatform Vazjnyje Istorii, doorzocht. Ook bij het kantoor van Vazjnyje Istorii vond een inval plaats. Anin zelf werd midden in de nacht ondervraagd vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar de ‘schending van privacy’. Centraal hierin staat een onderzoeksartikel uit 2016 over het luxejacht van de toenmalige vrouw van de Rosneft-baas Igor Sechin. Voorlopig is Anin een getuige, maar hij twijfelt er bijna niet over dat hij zal worden aangeklaagd.

Op woensdag 14 april, om zes uur ’s ochtends, vielen politieagenten de appartementen van vier jonge redacteuren van het onafhankelijke studentenblad Doxa binnen. Onmiddellijk na de huiszoekingen werden Natasja Tysjkevitsj, Alla Goetnikova, Armen Aramjan en Vladimir Metelkin naar de rechtbank in centraal Moskou gebracht, waarna ze onder een de facto huisarrest werden geplaatst. Ze moeten ‘van 00:00 tot 23:59’ binnen blijven en hebben geen toegang tot het internet. Wel moeten ze elke dag naar de verhoren van het onderzoekscomité.

Het studentenblad met een grote schare lezers bracht thema’s onder de aandacht als corruptie en seksuele intimidatie op universiteiten en repressie tegen studenten. Tysjkevitsj, Goetnikova, Aramjan en Metelkin hangt een gevangenisstraf van tot wel drie jaar boven het hoofd voor een video waarin ze uitleggen dat het onwettig is voor universiteiten om studenten die protesten bijwonen te bedreigen. De film, gepubliceerd in januari voor een demonstratie ter ondersteuning van Aleksej Navalny, bevatte geen aansporing tot geweld. Toch heeft het onderzoekscomité niet alleen een strafrechtelijke zaak geopend, maar ook een link gelegd met de strafzaak tegen Leonid Volkov, de perssecretaris van Navalny, die wordt beschuldigd van ‘het betrekken van minderjarigen in levensgevaarlijke activiteiten’. ‘We vrezen vooral de sluiting van ons blad’, zegt lid Sergei Stebljov van Doxa. ‘Daarom verspreiden we nu informatie over de zaak.’

Op vrijdag 16 april verzocht de openbaar aanklager van Moskou de beweging van Aleksej Navalny als ‘extremistisch’ aan te merken. Hiermee wordt het gemakkelijker om niet alleen leden van Navalny’s beweging lange gevangenisstraffen op te leggen, maar ook iedereen die ook maar een geringe relatie met de organisatie heeft gehad. Vrijwilligers, eenmalige donoren en zelfs mensen die een post van Navalny op de sociale media hebben gedeeld lopen zo het risico van justitiële vervolging.