In Suriname zijn de vaccins op

Paramaribo – Pasgeboren baby’s kunnen in Suriname niet worden ingeënt tegen onder andere tetanus, kinkhoest en hepatitis B. Sinds dit voorjaar is er een landelijke schaarste aan het Pentavalent-vaccin, dat bescherming biedt tegen deze en meerdere ziektes. Zuigelingen krijgen hierdoor ook geen poliodruppel, omdat die samen met het vaccin wordt toegediend. Kersverse ouders maken zich zorgen en vrezen voor de gezondheid van hun kind. Manodj Hindori, directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis in Suriname, is er zelf ook niet gerust op: ‘Niet voor niets is er een vaccinatieschema opgesteld. Als daarvan wordt afgeweken veroorzaakt dat onrust, bij zowel ouders als zorgverleners. De zorgen zullen blijven totdat het vaccin weer voorradig is.’ Volgens Antoine Elias, minister van Volksgezondheid, is er echter geen reden tot paniek. ‘Omdat er nu geen kwestie is van een uitbraak, is het risico van besmetting laag’, meldt hij via het Nationaal Informatie Instituut. De mededeling brengt verontruste mensen niet echt tot rust.

‘Een tekort betekent niet direct dat er dode kinderen vallen’, zegt echter ook ziekenhuisdirecteur Hindori. ‘ De ziektes waartegen het Pentavalent-vaccin bescherming biedt zijn nu inderdaad niet aanwezig in Suriname.’ Maar het is wel van eminent belang dat de vaccins snel terug in het land zijn, zodat kan worden gestart met een inhaalschema. ‘Want hoe groter de groep ongevaccineerde kinderen wordt, hoe groter de kans op een uitbraak. Baby’s zijn kwetsbaar voor ziektes, die soms een dodelijke afloop hebben of leiden tot levenslange verlamming. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om te allen tijde in genoeg vaccinatie te voorzien.’

In Suriname moeten baby’s vijf keer gevaccineerd worden binnen hun eerste levensjaar. Drie van deze vaccinaties betreffen het Pentavalent-vaccin. Midden juni werd bekend dat het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, dat de markt moet voorzien van vaccins, door zijn voorraad heen is. Het is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ook in 2017 heerste er een landelijke schaarste aan hetzelfde vaccin. Toen bleek dat de regering een betalingsachterstand van ruim drie jaar had bij haar buitenlandse leveranciers. Toen de vaccins eenmaal voorradig waren, bleek de regering vervolgens financieel niet in staat deze ook naar de verafgelegen gebieden te brengen.