Het grootste leger, de snelst groeiende economie, de grootste wolkenkrabber en sinds vorige week de grootste rechtbank van Europa. Premier Tayyip Erdogan verrichtte zelf de opening van het immense gebouw in Istanbul. Hij glunderde van trots in het bouwwerk van twintig verdiepingen. Het telt 326 proceszalen, vijftienhonderd kamers voor de rechters en de officieren van justitie, vier conferentiezalen, cafés, restaurants, een postkantoor, roltrappen ter lengte van een kilometer en 93 liften.

Hoewel niemand de rechters, advocaten en anderen iets minder toewenst dan een hypermoderne omgeving zijn er ook Turken met bedenkingen over dit nieuwe ‘Europese record’. De vraag rijst waarom in Europa geen behoefte is aan rechtbanken van dit formaat, en in Turkije wel. Ook die vraag haalde de kranten, vooral nu een dag voor de opening van de rechtbank een nieuwe arrestatiegolf onder de journalisten plaatsvond, waarbij tien journalisten achter de tralies zijn gezet.

In Turkije - het land dat graag het voorbeeld voor de islamitische wereld wil zijn als goed werkende democratie - zitten reeds zestig journalisten achter slot en grendel. Tegen tweeduizend journalisten lopen rechtszaken. Veel journalisten in Turkije moeten bijna elke dag naar de rechtbank om zich te verdedigen voor artikelen en columns die ze hebben geschreven.

Journalisten worden om duizend en één redenen aangeklaagd, maar vooral om stukken over de Koerdische kwestie, over Kemal Atatürk, het leger en de huidige regering. Sommige journalisten zitten vast omdat ze zouden hebben samengespannen met coupplanners, andere omdat ze de couppogingen hebben onthuld. Premier Erdogan klaagt ze aan omdat hij zich beledigd voelt door stukken in de kranten. Ministers klagen ze aan, de gewone mensen klagen ze aan, ze klagen elkaar aan, nog even en de grote Kemal Atatürk klaagt ze vanuit zijn mausoleum aan. In welke rechtbank je ook komt in Turkije, de kans is groot dat je meerdere journalisten tegenkomt die er niet zijn om rechtszaken van anderen te verslaan. Premier Erdogan zei tijdens de opening van de ‘nationale trots’ dat rechters en officieren van justitie voortaan alle comfort hebben om zich op hun werk te concentreren. Ze hebben natuurlijk rust en comfort nodig om alle artikelen te lezen en te beoordelen wie er foute stukken heeft getikt.