Media

In welk jaar leven we?

Ik meen me te herinneren dat ik niet zo lang geleden nog voor een miljoentje of 67 aan gillende keukenmeiden het jaar 2014 ingeluid zag worden, maar als ik het nieuws van de afgelopen weken zo bekijk, ben ik daar al lang niet meer zeker van.

Hoe luidde de uitdrukking over de zich almaar herhalende geschiedenis ook al weer? Iets met: eerst als tragedie, dan als farce?

John Kerry, de Amerikaanse secretary of state, wil wapens gaan leveren aan Irak, in hun strijd tegen het Kwaad aldaar. Goed idee. Nooit eerder geprobeerd ook. Succes gegarandeerd. What could go wrong? Op naar vrije verkiezingen.

O, en stop de persen: er zit schot in de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen, aldus diezelfde Kerry. Hoop doet leven. Ik geloof hem volledig. Ik bedoel: het is niet iets wat je vaak hoort. Plus: de Verenigde Staten hebben sinds de komst van Barack Change Has Come To America Obama hun houding ten aanzien van Israël helemaal omgegooid. Dus. Ik zie het wel gebeuren.

Ondertussen zijn de eerste Nederlandse soldaten vertrokken naar Mali. Op missie. Om ‘vrede’ en ‘stabiliteit’ te brengen. Want daar hebben we uitstekende ervaringen mee. 368 soldaten en tien politieagenten sterk: dat was in Kunduz ook genoeg. Al jaren knetterstabiel, die regio. Bovendien, Nederland is wel weer eens toe aan verkiezingen. Hoe lang zit Rutte II nou al? Ruim een jaar? Plucheplakkers.

Over vrede en stabiliteit gesproken: het was weer een rustig Oud Nieuw, niet? Slechts 8400 incidenten, achthonderd gewonden en een dode. Een unicum. Geloof ik. Toch? Ja, ik geloof ’t wel.

Friedrich Nietzsche schreef ooit een boek getiteld Het voordeel van een slecht geheugen. Dit is er zo één: je kunt elkaar iedere 365 dagen weer een gelukkig nieuwjaar wensen.

Een nieuw jaar dat trouwens met een warmterecord begon. Zoiets maak je ook maar – wat zal het zijn? – een keer of tachtig in je leven mee. Dus geniet er nog maar even van. Voor je het weet is de wereld CO2-loos en is het gedaan met de pret. Als het aan dit kabinet ligt, rijden we in 2094 gewoon weer een Elfstedentocht.

Dat van die farce en die tragedie blijkt helemaal niet waar

Had u trouwens al gehoord van de nieuwe koers van de PVV? Die hebben het roer nu helemaal omgegooid: voortaan geen ellenlange films, vuistdikke boeken en oeverloze pamfletten meer, maar fundamentele religiekritiek op een sticker. Iets met dat de islam toch ook mindere kanten heeft en Saoedi-Arabië helemaal niet zo’n fijn land is als wij allemaal al jaren denken. Je moet het maar durven. Herbronnen, noemen ze dat bij het CDA. Even een frisse wind in het integratiedebat.

O ja, en de wereldvoetbalbond Fifa gaat het deze keer ook helemaal anders doen. In plaats van een retenduur WK in een niet bijster welvarend land te organiseren, dachten ze: kom, we gaan naar Brazilië. Geld zat. Publieke voorzieningen mooi op orde. Razend enthousiaste bevolking. Dat de Afrikanen nog steeds geen idee hebben wat ze met die exact vier weken gebruikte stadions moeten, wil toch niet zeggen dat zoiets in het land van samba en Pélé weer gebeurt? Hup, doorbouwen jongens. Dat betaalbare openbaar vervoer komt later wel.

Er ligt trouwens een beroemdheid in coma na een ski-ongeluk. De halve wereldpers is erbij. Nooit eerder vertoond.

Oké, dat was een grapje. Maar wél echt nieuw is wat John de Mol nu weer heeft bekokstoofd. Hij zag zijn kindje SBS6 al een tijdje kwakkelen en dacht: welk radicaal vernieuwend tv-concept kan zo’n zender er nou weer bovenop helpen? Zet de crème de la crème van creatief Endemol erop en Bam!: als we nou eens vijftien mensen een flinke tijd opsluiten in een schuur en ze dan de hele dag gaan filmen? Hoe verzin je ’t. Anderhalf miljoen Nederthalers keken in spanning toe wat er gebeurt als je zo’n ongewis experiment voor het eerst op tv uitvoert.

Wát? Er werd vreemdgegaan onder de douche? Op dag 1?

Ik zie nog wel eens dingen aankomen. Maar dit? Overrompelend. Direct lid geworden van de live stream. Zouden ze nog ruzie krijgen? Ik durf de gok niet aan.

Dat van die farce en die tragedie blijkt dus helemaal niet waar: dan zou er nog variatie in de geschiedenis zitten. Beetje veel gevraagd van politici met alzheimer en een creatieve klasse met de fantasie van een goudvis. Ik voorzie een zonnige toekomst, met vrede in het Midden-Oosten, een gezellig WK en een fris debat over moslims. Gelukkig vorigjaar, lieve mensen.