New Delhi – Haar make-up was gedaan, de priester stond klaar. Maar net toen de trouwceremonie van Raina Gupta (22) en Mohammad Asif (24) moest beginnen, stormden agenten de zaal binnen. Even later bevond het tweetal zich niet ten overstaan van familie en vrienden, de rituelen uitvoerend die hen man en vrouw zouden maken, maar op het politiebureau. Gupta, een hindoe, en Asif, een moslim, kennen elkaar al jaren. Ze komen uit een arbeiderswijk in Noord-India, waar religies door elkaar wonen en conservatieve normen die gemengde relaties afkeuren minder streng zijn. Hun ouders hadden niets tegen hun huwelijk. ‘We zijn bevriend met moslims, waarom zou onze dochter dan niet met een moslim mogen trouwen?’ zei haar moeder tegen journalisten.

Het stel is een van de inmiddels veertien koppels uit de staat Uttar Pradesh die op hardhandige wijze hebben ondervonden dat nog altijd lang niet iedereen zo denkt. Vooral niet Yogi Adityanath, de radicale hindoemonnik die het daar voor het zeggen heeft. Dit najaar kondigde hij aan met een wet tegen ‘love jihad’ te komen: een volgens hindoe-nationalisten bestaand complot waarbij moslimmannen hindoevrouwen zouden bekeren door hen met ‘liefde te misleiden’.

Enig bewijs hiervoor is nooit gevonden, toch is ‘love jihad’ een geliefde stok geworden waarmee leden van premier Modi’s Bharatiya Janata Partij om zich heen slaan. Bollywoodacteurs worden aangevallen voor ‘het kwetsen van religieuze sentimenten’ als ze een gemengde liefde naspelen. En een sieradenmerk zag zich onlangs gedwongen een reclame rond een babyshower van een hindoe-moslimfamilie terug te trekken na oproepen hen te boycotten.

Vooruitlopend op een anti-bekeringswet tekende Adityanath vorige maand een nooddecreet. Dat maakte gedwongen bekeringen per direct strafbaar met celstraffen die oplopen tot tien jaar. Daaronder vallen ook ‘trouwerijen waarbij het enige doel bekering is’. Ten minste 49 mensen zijn sindsdien opgepakt, onder wie familieleden van de bruidegoms. Wat hun huwelijksnacht had moeten zijn, brachten Gupta en Asif door op het politiebureau na een tip van een lokale hindoe-organisatie dat Asif Gupta zou gaan bekeren. Niet waar, zegt het stel. Ze hadden zelfs twee ceremonies gepland: een volgens hindoerituelen en een volgens islamitische tradities. ‘We accepteren elkaar zoals we zijn’, zei Asif tegen The Indian Express. De twee wachten nu op goedkeuring van een lokale ambtenaar die moet bepalen of hij dat gelooft.