Turkije

De toetreding van Turkije tot de EU wordt wat eenzijdig benaderd (in De Groene Amsterdammer van 1 oktober). Turkije wil graag lid van de EU worden, maar het is aan de EU om te beoordelen of Turkije aan alle voorwaarden kan of wil voordoen. Turkije zou zelf ook een andere richting kunnen kiezen door zich aan te sluiten bij de Arabische Liga. Immers als we de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en onze eigen regering mogen geloven, dan zal Irak na de verkiezingen een democratie zijn. Turkije is dat ook. Bovendien zal, weer volgens de VS, na de democratisering van Irak een ware vloedgolf van democratische ontwikkelingen over het Midden-Oosten spoelen. Zoals bekend beschikken veel landen van de Arabische Liga over enorme olie- en gasvoorraden, wat tot grote welvaart kan leiden. Als groot islamitisch land moet Turkije zich onder geloofsgenoten veel pret tiger voelen en het zou de Arabische Liga kunnen opstoten tot een nieuwe economische macht. Nog even de realiteit aanpassen aan deze droom.

F.J. KERKHOVEN, Lelystad

Stem Bush

De kans bestaat dat Bush zichzelf mag opvolgen als president van het machtigste land ter wereld (in De Groene Amsterdammer van 8 oktober). Hebben de Amerikanen niet genoeg van hem gezien? Als je alle antipropaganda, idiote uitspraken van Bush, alle leugens omtrent Irak en alle binnenlandse politiek bij elkaar optelt zou je toch denken dat de Democratische kandidaat zonder campagne ver op kop zou staan. Toch heeft Kerry pas na de eerste debatronde een kleine voorsprong in de peilingen. En ook dit zegt nog lang niet alles over het stemgedrag. Waar ligt dit aan? Ten eerste aan het feit dat de gemiddelde Amerikaan het liefst conservatief stemt. Op Bush dus. Alleen met een immens populaire Democratische kandidaat óf met een heel slechte conservatieve kandidaat slaat de stemming om. Denk aan Roosevelt, JFK of Clinton. Wij in Europa mogen denken dat Bush een heel slechte kandidaat is, de afgelopen jaren heeft hij de belastingen in het land drastisch omlaag getrokken en is hij bezig met een winnende oorlog tegen terrorisme. Hij heeft Saddam in handen, zit Bin Laden op de hielen en kan vriendschappelijk met Kadafi omgaan. En welke Amerikaanse multinational kan hem verwijten dat hij buitenlandse bedrijven voortrekt?

Alle chauvinistische politiek bij elkaar maakt hem dan wel relatief populair bij de kiezer, het intellectuele deel van de vijftig staten ziet dat het land in een recessie zit en dat het er met deze lage belastingen, niet-duurzame én niet op het buitenland gerichte politiek niet snel uit zal krabbelen. Maar ook Kerry kan de kiezer hiervan niet overtuigen. Wat hij als hardste roept is: «Everybody but Bush!» Everybody but Bush? Nee, dat gaat er toch niet in. Hoe komen we als Europa dan van conservatief Amerika af? Misschien is het wel goed dat Bush nog eens gekozen wordt zodat ook de gemiddelde Amerikaan een nare smaak in zijn mond krijgt, zoals nu driekwart Nederland zich afvraagt waarom het Balkenende aan die baan heeft geholpen.

LUC DE ROOY, Amsterdam