André Hazes

Waarom al die aandacht (in De Groene Amsterdammer van 1 oktober) voor André Hazes? Omdat er een documentaire over hem was gemaakt, die intellectuelen wel interessant vonden, en Frans Bauer en René Froger publicitair inspireerde tot een soapserie over hun privé-leven? En blues?

Niks blues. André zong gewoon levenslied of smartlap met een snik en simpele teksten, net als Johnny Jordaan, Tante Leen, Rita Corita, Manke Nelis en Zangeres Zonder Naam. Die kregen allemaal niet zo’n staats begrafenis. Trouwens, het drankmisbruik («Ach vader lief toe drink niet meer») waar Zangeres Zonder Naam over zong (in een interview zei ze met Leids accent: «M’n vader had last van een drrroge keel»), bracht zuipschuit en drankorgel Hazes in de praktijk, zodat zijn kinderen (uit zijn drie huwelijken: «Denk toch heel goed na voor je scheiden gaat», zong ZZN) ook weer over z’n drankmisbruik kunnen zingen net als Mary Servaes. Zangeres zonder Naam was misschien te simpele draaiorgelmuziek en minder groots aangepakt dan André Hazes met een band met strijkers en vuurwerk in voetbalstadions, maar ik vond het mooier. Hazes heeft zich weinig aangetrokken van haar lessen met z’n twintig biertjes per dag, waardoor z’n kinderen veel te vroeg zonder vader zitten.

Hazes, die als volgevreten achterbuurtvolksproleet – die het verschil tussen kunnen/kennen, liggen/leggen, als/dan, hunnie/zij, voor jezelf/voor je eigen, enige/enigste niet weet – niet een type is dat je veel tegenkomt op de hockeyclub of in de advocatuur, is ook een voorbeeld van de omhooggevallen zanger én van de witte vlucht. Bij de documentaire van Appel, toen hij terugkwam in z’n geboortestraat, de Gerard Doustraat in de Pijp, zei hij: «Je moet hier wel tachtig talen kunnen spreken.» Misschien moeten zijn kinderen niet een brief aan een vlieger doen maar een Biertje Voor Onderweg (BVO’tje) aan die vlieger. Want in de hemel drinkt men geen bier, daarom drinken wij het hier.

A. HEEMSKERK, Waddinxveen

Eigen schuld, dikke bult

In strafzaken bestaat sprongcassatie (De Groene Amsterdammer van 29 oktober) niet. Maar als zij wel zou bestaan zou het OM wel gek zijn om daarvan gebruik te maken. Niet de Hoge Raad maar een gerechtshof kan de hele procedure «overdoen».

J. LEIJTEN, Nijmegen

Rectificatie

In het commentaar Eigen schuld, dikke bult (De Groene Amsterdammer van 29 oktober) stond ten onrechte dat een PvdA’er de strafzaak tegen Volkert van der G. presideerde. Die taak werd vervuld door Frans Bauduin, van wie geen partijpolitieke voorkeur bekend is.

REDACTIE