Nieuwe vormgeving (1)
Mooi, consistent en helder en een grote verbetering ten opzichte van waar wij als lezers en jullie als redactie het tot nu toe mee deden. Drie kanttekeningen.
Waarom niet één steunkleur in plaats van de onduidelijke kleurschakeringen in dit nummer. Ik kan de logica achter de diverse tinten bruin/roze/rood niet ontdekken. Zijn ze misschien veroorzaakt door het drukprocédé?
Op de paginas 8 en 9 zou de structuur duidelijker kunnen worden gemarkeerd, bijvoorbeeld door middel van een herhalingskopje boven het deel met de smalle kolommen, in combinatie met dunne verticale scheidingslijnen ter afbakening van respectievelijk Hurenkamp en Hofland.
De smalle randkolommen in Dichters & Denkers zijn een regelrechte misser: onleesbaar.
Maar verder: mooi.
ERIK WESSELIUS, Utrecht
Nieuwe vormgeving (2)
Omdat ik niet alleen van een krant of weekblad hou wegens de journalistieke kwaliteit, maar ook vanwege de «look and feel», was ik toch een beetje bang voor die verandering. Maar jullie zijn er volledig in geslaagd De Groene nog te verbeteren. Wat kan nog beter? H.J.A. Hofland heeft toch een eigen pagina verdiend, of niet? De mini columns rechts en links in Dichters & Denkers zijn toch erg klein en onhandig met al dat ombladeren. Misschien ietsje te veel van het «openbreken».
DIETER MARQUARDT, Amsterdam
Terrorismebestrijding
Het artikel Terrorismebestrijding aan het strand van Friso Endt (in De Groene Amsterdammer van 21 augustus) stelt teleur. De kop intrigeert, maar de kerngedachte in het artikel van Endt is dat terroristen hadden kunnen toeslaan, zeker de afgelopen weken, toen de ambtenaren van Den Haag en Brussel op de Europese stranden vertoefden. Alsof de veiligheid uitsluitend afhangt van de aanwezigheid van een paar ministers en ambtenaren in voornoemde hoofdsteden. Gelukkig is dat niet zo.
Terreurbestrijding is lastig en fouten worden gemaakt, maar voorbeelden die aangeven dat de nodige alertheid er wel degelijk is, zijn er evenzeer. In de tijd dat ministers onder de strandparasol zaten kwam in het nieuws dat op 1 mei, belangrijke dag in Brussel voor de Europese uitbreiding, een dolend vliegtuig was onderschept en tot de orde geroepen. Het toestel, dat op weg naar Spanje via het luchtruim boven Brussel vloog, had gedurende een lange periode geen radiocontact onderhouden met de verkeersleiding. Foutje van de piloten, maar met het oog op preventie van potentieel terrorisme werd geen enkel risico genomen. Nadat het verlies van radiocontact in het Nederlandse luchtruim was geconstateerd, onderschepten Franse straaljagers het vliegtuig boven het grondgebied van België. Men zou evengoed kunnen constateren dat Europese defensie waarlijk vorm heeft gekregen.
Terecht geeft Endt aan dat verbeteringen in het gehele apparaat nodig zijn. De nieuwe vorm van oorlog met terreur vereist nieuwe vormen van preventie en tegenmaatregelen. Op ieder niveau wordt daarmee geworsteld, getuige de minister die brieven door elkaar haspelt, of de politiefunctionaris die te kennen geeft niet te weten wat alarmfases zijn. Dat allemaal uitgebreid in het journaal geeft inderdaad geen sterke indruk. Laat ministers, overheidsfunctionarissen en allen die een steentje bijdragen aan onze veiligheid maar gewoon met vakantie gaan. Dat komt een toekomstige koele benadering en juiste interpretatie van briefwisselingen en alarmfases ten goede.
A. VINK, Hoeilaart (België)