Fonds 1877 stelt drie werkbeurzen beschikbaar waarmee journalisten een half jaar full time aan een journalistiek onderzoek kunnen werken. De drie “Research Grants” zullen worden toegekend voor onderzoeksprojecten die betrekking hebben op de controle op macht en belangen in Nederland.

Journalisten kunnen een voorstel voor een Resarch Grant indienen als individu of als team. Zij kunnen freelancer zijn, of werkzaam zijn in vaste dienst voor een krant of tijdschrift. Per project wordt maximaal €30.000 toegekend. Het is aanvragers toegestaan om co-financiers te benaderen. De inschrijving sluit 15 juni 2018.

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief en ontvang iedere ochtend het beste uit De Groene in je mailbox

De beurzen worden toegekend door Fonds 1877. Deze wil op deze manier bijdragen aan een zo goed mogelijk geïnformeerd publiek en politiek debat, in een tijd dat we juist een steeds vrijere omgang zien met de feiten en de waarheid.

Aanvragen voor de werkbeurzen zullen worden beoordeeld door een commissie met daarin Kees van den Bosch, Marian Donner, Joost Oranje, Martijn Roessingh, Jeroen Trommelen en Xandra Schutte. De onderzoeken zijn bij voorkeur geschikt voor producties in verschillende media, waaronder in ieder geval een long read in De Groene Amsterdammer. Aanvullende informatie is beschikbaar op www.fonds1877.nl.

Fonds 1877 stimuleert journalistiek die voorbij gaat aan het incident en juist structurele tekortkomingen en mistoestanden in Nederland in zicht wil brengen. Samenwerking met en tussen verschillende media wordt daarbij aangemoedigd. Het fonds is begin 2016 opgezet met geld van de Hartwig Foundation en donaties van lezers van De Groene Amsterdammer. Sindsdien financierde het fonds al meer dan 60 journalistieke projecten met bijbehorende publicaties in dag en weekbladen, radio en televisie.

De onderzoekers worden redactioneel waar nodig ondersteund door Investico, platform voor onderzoeksjournalistiek. Investico heeft specifieke expertise in huis (oa datajournalistiek, WOB-specialisme en toegang tot financiële data) en onderhoudt een netwerk met diverse media, waaronder de vaste partners van het platform: Trouw, FD en De Groene Amsterdammer en ad hoc-partners waaronder Argos en Nieuwsuur.


Voor vragen over de Research Grants en Fonds1877 voor diepgravende journalistiek, neem contact op met Pieter Elshout (secretaris) via info@stichting1877.nl