Daarom doet de 5e IABR: Making City een oproep aan alle betrokkenen – bestuurders, beleidsmakers, politici, marktpartijen, ontwerpers en burgers. Stad maken moet echt op een andere manier, met sterke allianties, met een uitgesproken stedelijke agenda en met ontwerp voorop.

De wereld verstedelijkt in een razendsnel tempo. Omstreeks 2050 zullen meer dan zeven van de negen miljard mensen in de stad wonen. De grote sociaaleconomische en ecologische vraagstukken van deze eeuw zijn daarmee stedelijke problemen. Tegelijkertijd wordt in de stad negentig procent van onze welvaart geproduceerd. De 5e IABR: Making City is ervan overtuigd dat de stad onze toekomst is. Maar zijn er nieuwe en betere instrumenten en methoden voor het ‘maken van stad’?

Net als bij eerdere edities organiseert de 5e IABR: Making City haar eigen onderzoekstraject. Met eigen Test Sites, zeven samenwerkings- projecten met de Nederlandse overheid en een keur van ‘best practices’ uit de hele wereld verkent de IABR toekomstbestendige manieren van ‘stad maken’. In april 2012 komen 35 projecten uit meer dan 25 wereldsteden naar Rotterdam. Projecten uit onder meer New York, Parijs, São Paulo, Delhi, maar ook Rotterdam, Den Haag, Groningen en Almere tonen aan dat standaardoplossingen niet langer toereikend zijn. Stadsontwikkeling zal in de toekomst veel meer een samenspel moeten zijn van verschillende disciplines. Steeds wisselende allianties moeten hun maatschappelijke agenda en economische ambities met elkaar in balans brengen. Alleen dan zullen steden de oplossing zijn voor de grote sociaaleconomische en ecologische uitdagingen waar wij deze eeuw voor staan. _Making City _onderzoekt daarom de relatie tussen planning, ontwerp en politiek.

5e IABR: Making Citypresenteert omvangrijk programma met tentoonstellingen, events, tours, publicaties en radio- en tv-producties.

[Persbericht]