Internet maakt amerikanen dom

Dus men wordt depressief van surfen over het Internet. Zo leert een onderzoek dat het predikaat wetenschappelijk draagt. Tweeduizend gemiddelde Amerikaanse volwassenen werden ingeplugd. Dat leverde opzienbarende resultaten op. Cijfers: één uur per week Internet blijkt goed voor één procent extra op de depressiviteitschaal, 0,4 procent op de eenzaamheidschaal, alsmede het verlies van 2,7 procent kennis. Speciaal de relatie met de partner zou flink te lijden hebben. Passief Internetgebruik - plaatjes kijken - maakt nog het minste depressief. Actief internetgebruik - mailen en chatten - het meest.

Logisch. Pluk de gemiddelde Amerikaan een uur per week achter zijn tv vandaan en z'n depressiviteitschaal stijgt met minstens 10 procent. Jesus Christ, wat een wereld! Veel ingewikkelder dan bij Ricky Lake en David Letterman. Oprah Winfrey biedt tenminste altijd verlossing.
Ontdekt de Amerikaan dat hij ook op Internet plaatjes kan kijken, keert de meter terug tot oud niveau. Maar wee degene die e-mail en chat-mogelijkheden ontdekt en vervolgens een blik achterom werpt op de onderuithangende, achtergebleven partner. Het is even doorbijten als hij de beperktheid van zijn sociale omgeving ziet.
Maar wat een tempo: hij dumpt 2,7 procent kennis per uur!