De website van de populaire Engelse politicus Boris Johnson is onlangs een tijdje uit de lucht geweest. Ook andere veelbezochte sites en blogs waren opeens verdwenen. Ze waren het slachtoffer geworden van een internetoorlog tussen de advocaten van de Oezbeekse miljardair Alisher Usmanov en diens felle criticus Craig Murray, de voormalige Britse ambassadeur in Oezbekistan. Het leidde ertoe dat Fasthosts Internet Ltd een aantal sites platlegde. Sommige hadden gewag gemaakt van Murray’s beschuldigingen, maar andere, zoals die van Johnson, waren per ongeluk meegenomen bij de operatie Censuur.

Usmanov hecht veel waarde aan zijn reputatie, daar hij bezig is de Londense voetbalclub Arsenal over te nemen. Zijn verleden blijft hem echter achtervolgen. In de nadagen van de Sovjet-Unie was Usmanov in de gevangenis beland, waar hij zes jaar zou verblijven. Naar eigen zeggen was hij een politieke gevangene, maar volgens Murray kleeft er bloed aan de handen van Usmanov. Hij schreef op zijn eigen website dat Usmanov dankzij maffiapraktijken schatrijk is geworden en de verwijten verspreidden zich al snel over het net. Usmanov meende dat er sprake was van smaad en schakelde Schillings in. Dit Londense advocatenkantoor is buitengewoon bedreven in het bestrijden van vermeende smaad, dankbaar gebruik makend van de Victoriaanse smaadwetgeving in Groot-Brittannië.

Er was slechts een juridische dreigbrief nodig om Fasthosts ertoe te brengen om een reeks sites plat te leggen, waaronder die van Boris Johnson. Deze kandidaat voor het Londense burgemeesterschap sprak over een ernstige beperking van de vrijheid van meningsuiting. “Dit is Londen, niet Oezbekistan. Het is ongelooflijk dat een website kan worden platgelegd omdat een of andere zakenman dat wil.” Ook een site van een Labour-politicus in Birmingham, de populaire site Bloggerheads en enkele fansites van Arsenal ondergingen dit lot. De webstek van Craig Murray is nog altijd onvindbaar.

www.boris-johnson.com

www.craigmurray.co.uk

b-heads.blogspot.com