Als je via de startpagina op internet inschakelt op de poezie.pagina.nl kun je aardig op de hoogte blijven van wat internet voor dichters betekent. Rijen sites kom je tegen die allemaal duidelijk zijn gerubriceerd: «Gedichten online op auteur», «Verzamelde sites», «Publiceer zelf», «Tijdschriften» etc. Voor amateurs (wat zijn toch precies amateurdichters? Heb je ook amateurgeliefden, amateurpensioengerechtigden, of amateurpispalen?) bestaat op internet tegenwoordig een aparte startpagina: poezie-amateurs.pagina.nl, waarop de deelnemende dichters alfabetisch zijn gerangschikt; er zijn 88 deelnemers en ik heb het idee dat er iedere dag bij komen.
Bij de S bezoek ik Arjan Scheffer en Marlies Schrijen. Zeer fraaie websites, waarop gedichten ingenieus zijn afgedrukt. Er is veel beweging in de sites, bij Scheffer stromen de letters tijdens de introductie op het scherm, ze duiken er ook weer vanaf. «Accept that everyone has a history but only a few can share them», staat er ineens en dan versplintert het. Daarna kun je op de gedichten inloggen. Ook Marlies Schrijen heeft een zeer verzorgde website, als je bij haar een bundel opzoekt, kun je de gedichten eruit allemaal lezen en ze geeft de indruk dat je daarbij bladzijden omslaat. Marlies dicht over «dromen, de liefde, angst en weemoed», titels van haar bundels: Klinkklaar, Draden geen hersens in mijn hoofd.
Terug naar poezie.pagina.nl, ik ben toch alweer een tijdje zoet. Op sites als www.gedicht.nl of Schrijfnet of het Schrijverspodium kun je je gedichten zetten. In augustus publiceerden Ann Tronquo, Sam Steffens en G.W. Hero gedichten op het Schrijverspodium. Van de meer erkende jonge dichters (wanneer ben je toch precies erkend? Wel weet ik wanneer je jong bent, dat hoef je mij niet te vertellen) valt de site van Mark Boog op. Hij geeft informatie over zijn werk, je kunt veel gedichten van hem lezen en hij maakt ook, samen met anderen, een soort filmpjes met gedichten, beelden met tekst, zeg maar. Mooi is het werk Baken, waarop een tekst geprojecteerd is op een foto van, als ik het goed heb, een ruimtevaarder. Boog werkt ook aan een reeks «Encyclopedie van de grote Woorden», met gedichten waarin grote woorden als «eenzaamheid», «eeuwigheid», «geluk» en «liefde» worden behandeld. Die gedichten bevatten overigens zelf ook weer erg veel «grote woorden», dat vond ik mooi, zo kun je steeds bezig blijven. Boogs gedicht Eeuwigheid bevat bijvoorbeeld de woorden «leven», «tijd», «streven», «onsterfelijkheid», «moment», «denken», «uitleveren» en «smeken». En zag ik daar niet ook het woordje «de» staan? Toch eigenlijk een veel te brutaal en te groot woord, denk ik.
Niet aanwezig op poezie.pagina.nl is de prach tige site van Tonnus Oosterhoff, die te vinden is op www.tonnusoosterhoff.nl. Oosterhoff probeert daar iets uit dat niet alleen fraaie resultaten oplevert maar ook nieuwe mogelijkheden biedt voor poëzie. Langzaam doemt een gedicht op, wordt zwart, dan faden een paar woorden in het gedicht weg, nieuwe woorden komen op die plaats, zinnen verdwijnen, andere verschijnen, ineens is er een nieuw gedicht. Oosterhoff verandert zijn gedichten waar je bij zit in andere gedichten.