De eerste actieve, zelf begonnen oorlogshandeling wordt Haiti. Een invasie om president Aristide te helpen een einde te maken aan het leed van het volk aldaar. De militairen die het functioneren van de president verhinderen en daarmee de democratie in de weg staan, moeten het eiland verlaten. Is die Aristide zo'n lieverd? Ik meen me toch te herinneren dat hij niet zo prettig omging met bewoners die hem niet mogen. Maar in 1995 komen er verkiezingen en dan kan iedereen daar beslissen wie het eiland gaat besturen.
Een invasie is gewoon een militaire overmeestering, gevolgd door een bezetting. Zeker tot en met die verkiezingen. Amerikaanse bezetters brengen geld mee, dus…
Het blijft dus ‘rustig’ in het Caribische gebied, aldus minister Christopher. Zou dit een oefening zijn voor de invasie van andere eilanden? Wat gaat er gebeuren na de val of de dood van Fidel Castro? Cuba ligt net zo ver van Florida als Amsterdam van Bergen op Zoom - een vrolijke gedachte.
Een invasie - het klinkt een beetje ouderwets, vind ik. Op welke landen kunnen we nog meer een invasieleger afsturen? Bosnie kennelijk niet. Kroatie kennelijk niet. Irak kennelijk niet geslaagd. Ruanda niet. Algerije misschien?
Het zal wel weer hogere politiek zijn, dus meer iets voor de heer Van Mierlo, die net lovende woorden heeft gesproken over het CDU-stuk dat spreekt van een ‘kern-Europa’.