Johannesburg - Opheffers kennisje Lisa vindt Afrikanen lui. Opheffer voerde haar op in zijn column van 15 september. Lisa, een mooi meisje van goede komaf met linkse ideeën, sprak over de Afrikanen die ze ontmoette tijdens haar verblijf bij een Chinees project in een niet nader genoemd land. Lui was misschien niet helemaal het juiste woord, zei ze, maar ze ‘weigerden domweg om zelf geld te verdienen’.
Lui. Welja. Ga dat maar eens uitleggen aan die duizenden mijnwerkers die dagelijks honderden meters door schachten in helse krochten afdalen om goud en platina naar boven te brengen. Of aan die bewakers die dag en nacht, weer of geen weer, voor een fooi de auto’s van de bezittende klasse bewaken. Of de sloebers die dagelijks de suburban vuilnisbakken afstruinen op zoek naar bruikbaar spul.
En dat ze ‘domweg weigeren om zelf geld te verdienen’ is natuurlijk net zo'n onnozele uitspraak. Afrikanen (wie zijn dat eigenlijk? Marokkanen? Ethiopiërs? Zimbabwanen? Senegalezen? Afrikaners?) verdienen net zo graag geld als Europeanen, Amerikanen, Aziaten en Arabieren. Misschien hebben ze zich de kapitalistische wetten over winst en concurrentie nog niet geheel eigengemaakt, maar ze zijn net zo inventief als iedere andere bevolkingsgroep.
En als het niet legaal kan (gegeven de werkloosheid en inkomensverschillen mag het een godswonder heten dat mensen nog bereid zijn voor een habbekrats legaal werk te doen), dan maar illegaal. En ook daarin doen ze voor niemand onder. Slimme trucs, het moet gezegd worden.
Wat te denken van het stelen van rashonden van rijke blanke Zuid-Afrikanen om die in Soweto township vervolgens te fokken en weer te verkopen aan liefhebbers van rashonden? Of het rent a baby-project, waarbij weeshuizen baby’s tegen betaling ‘uitlenen’ zodat de bedelaars bij de stoplichten die kunnen gebruiken om hun zieligheid te onderstrepen en wat extra geld van de automobilisten af te troggelen.
Het meest recente ‘zelf geld verdienen’-project kwam van leden van de Zuid-Afrikaanse politie, die hun uniformen, wapens en andere benodigdheden verhuren aan misdadigers. De prijs, zo meldde dagblad The Star, was afhankelijk van het soort misdaad en de tijdsduur. Maar voor honderd euro heb je een uniform, voor vijftig euro een zwaailicht, voor tussen de driehonderd en vijfhonderd euro een geweer en voor duizend tot tweeduizend euro een volledig geoutilleerde politieauto. Een kogelvrij vest kost tussen de 150 en driehonderd euro.
Vervolgens doe je je voor als politieagent, stop je met behulp van je zwaailicht een auto op de snelweg, dwing je de passagiers uit te stappen en rij je zelf met het voertuig weg. Ze hebben inmiddels de bijnaam ‘blue light hijackers’ gekregen. Opheffer en Lisa zouden eens kennis met ze moeten maken, volop handelsgeest en ondernemerstalent. En ze verdommen het om hun handje op te houden.