In oktober 2021 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek.

De Masterclass werkt zes maanden onder begeleiding van Investico-redacteur Thomas Muntz. Daarnaast volgen de deelnemers een literatuurprogramma en krijgen ze workshops van gastdocenten en ervaringsdeskundigen zoals over open source intelligence (online doorzoeken van openbare bronnen) en interviewtechnieken.

Deelname aan de Investico Masterclass is gratis, maar vereist wel een forse tijdsinvestering. Toegelaten kandidaten kunnen bij het Fonds Bijzondere Projecten een beurs aanvragen in de regeling Beurs Expertisebevordering.

Het programma bevat:

 • Een intensief onderzoek met nadruk op klassieke & nieuwe (data)-journalistieke methoden & technieken en interpretatieve discussies;
 • Begeleiding bij het leren werken in teams;
 • Trainingen, zoals in interviewtechniek;
 • Literatuursessies opgezet vanuit verschillende journalistieke tradities;
 • Een intensieve schrijffase van ruim een maand resulterend in een diepgravend artikel in De Groene Amsterdammer

Deelnemers moeten minstens vier dagen per week flexibel beschikbaar zijn, waaronder in elk geval maandag en vrijdag. Tegen het einde van het onderzoek loopt de intensiteit van het project aanzienlijk op.

De onderzoeksjournalistiek in Nederland maakt momenteel een bloeiperiode door, mede dankzij miljoenensteun van de overheid aan talloze initiatieven van grote en kleine, beginnende en gevestigde, landelijke en regionale media. De masterclass van Investico vormt een uitstekende basis om je verder te ontwikkelingen als onderzoeksjournalist.

Solliciteren?

Wij zoeken ambitieuze deelnemers die een carrière in de onderzoeksjournalistiek nastreven. Om een goede onderzoeksjournalist te worden zijn intelligentie, nieuwsgierigheid, een brede algemene ontwikkeling, doorzettingsvermogen en een goed sociaal gevoel noodzakelijk. En je zal vooral hard moeten werken.

Kandidaten die door Investico zijn geselecteerd, mogen een aanvraag indien voor een Beurs Expertisebevordering bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten als ze hun tijdsinvestering niet uit eigen middelen kunnen bekostigen. De beurs bedraagt maximaal 1000 euro per maand. Hiermee komt de Masterclass binnen handbereik voor kandidaten voor wie zes maanden onbetaalde scholing anders onbereikbaar zou zijn.

De Nederlandse onderzoeksjournalistiek heeft behoefte aan talent uit alle maatschappelijke geledingen en diverse culturele achtergronden. Kandidaten met een dergelijk profiel, worden nadrukkelijk aangemoedigd zich te melden.
Journalistieke ervaring is een pre, maar geen vereiste. Wie voldoet aan de criteria en een opleidingsachtergrond heeft in exacte wetenschappen of datajournalistiek, wordt eveneens aangemoedigd te solliciteren.

De overige criteria zijn:

 • Kandidaten hebben een academische opleiding achter de rug of hebben anderszins ervaring met onderzoek doen,
 • Zijn tussen de 20 en 30 jaar oud,
 • Hebben een aantoonbare brede maatschappelijke, economische en historische interesse.

Aanmelding

Vanwege de corona-maatregelen kunnen wij dit jaar geen informatiebijeenkomst organiseren. Op de website van Investico vind je een document (PDF) met veel gestelde vragen en aanvullende informatie.

Solliciteren kan tot en met zondagavond 6 juni 2021. Mail naar web@platform-investico.nl en stuur mee:

 • Een motivatiebrief met inspiratiebronnen
 • Een CV
 • Een artikel of werkstuk waaruit jouw onderzoek- en schrijfvaardigheid blijkt.

Op dinsdag 22 en woensdag 23 juni worden de (online) sollicitatiegesprekken gevoerd.

Bekijk hier de voorgaande edities van de masterclass.