In september 2022 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De masterclass is de interne opleiding van Investico en biedt kandidaten die het traject succesvol afronden toegang tot de redactie van Investico.

De Masterclass werkt zes maanden onder begeleiding van Investico-hoofdredacteur Thomas Muntz en Groene -redacteur Coen van de Ven. Daarnaast volgen de deelnemers onder begeleiding van Investico-redacteur Emiel Woutersen een toegepast literatuurprogramma en krijgen ze workshops van gastdocenten en ervaringsdeskundigen zoals over open source intelligence (online doorzoeken van openbare bronnen) en interviewtechnieken.

Deelname aan de Investico Masterclass is gratis, maar vereist wel een forse tijdsinvestering. De deelnemers ontvangen van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten een beurs van duizend euro per maand uit de regeling Beurs Expertisebevordering.

Het programma bevat

 • Een intensief onderzoek met nadruk op klassieke & nieuwe (data)-journalistieke methoden & technieken en interpretatieve discussies;
 • Begeleiding bij het leren werken in teams;
 • Trainingen, zoals in interviewtechniek;
 • Literatuursessies opgezet vanuit verschillende journalistieke tradities;
 • Een intensieve schrijffase van ruim een maand resulterend in een diepgravend artikel in De Groene Amsterdammer en eventueel nieuwsartikelen bij andere media.

Deelnemers moeten minstens vier dagen per week flexibel beschikbaar zijn, waaronder in elk geval maandag en vrijdag. Tegen het einde van het onderzoek loopt de intensiteit van het project aanzienlijk op.

De onderzoeksjournalistiek in Nederland maakt momenteel een bloeiperiode door, mede dankzij miljoenensteun van de overheid aan talloze initiatieven van grote en kleine, beginnende en gevestigde, landelijke en regionale media. De masterclass van Investico vormt een uitstekende basis om je verder te ontwikkelingen als onderzoeksjournalist.

Solliciteren?

Wij zoeken ambitieuze deelnemers die een carrière in de journalistiek nastreven en zich willen ontwikkelen als journalistiek onderzoeker. Om een goede onderzoeksjournalist te worden zijn intelligentie, nieuwsgierigheid, een brede algemene ontwikkeling, doorzettingsvermogen en een goed sociaal gevoel noodzakelijk. En je zal vooral hard moeten werken.

Kandidaten die door Investico zijn geselecteerd, krijgen een beurs van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De beurs bedraagt 1000 euro per maand.

De Nederlandse onderzoeksjournalistiek heeft behoefte aan talent uit alle maatschappelijke geledingen en diverse culturele achtergronden. Kandidaten met een dergelijk profiel, worden nadrukkelijk aangemoedigd zich te melden.

(Enige) journalistieke ervaring is een pre. Wie voldoet aan de criteria en een opleidingsachtergrond heeft in exacte wetenschappen of datajournalistiek, wordt eveneens aangemoedigd te solliciteren.

De overige criteria zijn:

 • Kandidaten hebben een academische opleiding achter de rug of hebben anderszins aantoonbare ervaring met onderzoek doen,
 • Kandidaten zijn tussen de 20 en 30 jaar oud,
 • En kandidaten hebben een aantoonbare brede maatschappelijke, economische en historische interesse.

Aanmelding

Vragen? Bekijk hier veel gestelde vragen en aanvullende informatie.

Solliciteren kan tot en met zaterdagavond 18 juni 2022.

Mail naar web@platform-investico.nl en stuur mee:

 1. Een motivatiebrief met inspiratiebronnen
 2. Een CV
 3. Een artikel of werkstuk waaruit jouw onderzoek- en schrijfvaardigheid blijkt.

De sollicitatiegesprekken zullen gevoerd worden op donderdag maandag 4 en dinsdag 5 juli.

Bekijk hier de voorgaande edities van de masterclass.