Irvine Welsh is natuurlijk de man achter het legendarische Trainspotting (1993). Welsh’ geniale debuutroman werd al even briljant verfilmd door Danny Boyle - inclusief doorbraakrollen voor Ewan McGregor c.s., een opzwepende soundtrack (‘Born Slippy’!) en een roemruchte party tijdens het filmfestival van Cannes. De marginale figuren die de hoofdrol in zijn debuut opeisten, blijven ook zijn latere romans bevolken: druggies, pooiers, dronkelappen, mensen aan de zelfkant van het leven, die zich doorgaans - ander kenmerk - bedienen van sappig Schots slang. Ook in zijn nieuwe roman Misdaad (uitg. Arbeiderspers) zijn ze er weer, zij het dat Welsh zich dit keer van een haast uitgesproken geëngageerde kant laat zien.

Na een traumatische verlopen afhandeling van een misdrijf - hij heeft een beestachtige kinderverkrachter en -moordenaar niet weten te pakken - en een daaropvolgende burn-out, zoekt de Schotse rechercheur Ray Lennox met zijn vriendin Trudi de luwte op in Florida. Trouwen, uitrusten en proberen om van de drugs af te blijven, zijn nu even zijn hoofdtaken voor de toekomst. Maar terwijl Trudi maar niet op kan houden over hun aanstaande bruiloft, struint hij, steeds depressiever, de bars en clubs van downtown Miami af. Als twee vrouwen hem seks en cocaïne aanbieden hoeft hij geen twee keer na te denken. In hun appartement ontmoet hij een meisje van tien dat het slachtoffer dreigt te worden van een pedofielennetwerk. Lennox ontfermt zich over haar, maar komt er al snel achter dat de demonen die hem in Edinburgh bijna de kop kostten, hem ook hier niet met rust laten.

Den Haag:
Irvine Welsh wordt tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Ronald Rovers (VPRO Gids, Filmkrant).

Locatie : Theater aan het Spui, Spui 187, Den Haag.
Aanvang : 20.00 uur.

Kaarten á € 7,50 zijn te reserveren bij Theater aan het Spui:

Telefoon: (070) 346 52 72
E-mail: kassa@theateraanhetspui.nl
www.theateraanhetspui.nl

Antwerpen:
Welsh wordt geïnterviewd door Kevin Major, nieuwsanker bij het VRT radionieuws en algemeen hoofdredacteur van de cultuur- en mediasite CuttingEdge.be

LET OP: LOCATIE WIJKT AF

Locatie : Theater Tutti Fratelli, Lange Gasthuisstraat 26
Aanvang : 20.00 uur (deur open 19.30 uur)
Entree : 5 euro / 2,50 studenten
Reservatie : info@crossingborder.be of 03 2987582