*Klik verder voor het volledige programma *

Alle middelen worden ingezet om schrijver, werk en wereldbeeld te duiden. Zo brengen we naast een bijzondere serie programma’s in De Balie, de voorstelling Braakland van Compagnie Dakar op een lapje braakliggende grond aan de rand van Amsterdam. Deze voorstelling in de regie van Lotte van den Berg heeft de hele wereld rondgereisd en beleeft nu zijn Amsterdamse première.

Opening
Op vrijdag 14 mei om 18 uur is de opening met een gesprek tussen David Attwell en Elleke Boehmer over de geschiedenis van Zuid-Afrika in relatie tot de biografie van Coetzee en de belangrijkste inspiratiebronnen van de schrijver. Aansluitend krijgt Coetzee het boek J.M. Coetzee - Persoon en personage aangeboden in het bijzijn van de auteurs, onder wie behalve Attwell en Boehmer ook Kristien Hemmerechts en Hans Achterhuis. Dit openingsprogramma is gratis, maar er dient wel voor te worden gereserveerd. Na afloop is er een stevige soep met goed brood verkrijgbaar.

De lessen
Vrijdagavond is het tijd voor een aantal grote vragen die het oeuvre van Coetzee oproept.
Hans Achterhuis houdt een verhaal over het geweld in de romans van Coetzee. Kristien Hemmerechts reflecteert op de rol van de vrouw in Coetzees oeuvre. Daarna reageren Reshma Jagernath en Xandra Schutte op deze ‘lessen’ en wordt er onder leiding van Karim Benammar verder gediscussieerd.

De ongelooflijke schoonheid van dit boek
Een imposante rij van zeventien schrijvers, theatermakers, filosofen en andere kunstenaars treedt zaterdagavond aan om hun favoriete Coetzee-boek aan te prijzen. Met o.a.: Anna Enquist, Marlene van Niekerk, Mark Boog, Pieter de Buysser, Hans Croiset, Pieter van Os, Aleid Truijens, Ena Jansen, David Van Reybrouck, David Attwell, Elleke Boehmer, Kees Weeda, Marianne Thieme, Peter Bergsma, Bertien van Manen, Francine Houben en Heleen Pott. In sneltreinvaart belijden zij hun verwarring en/of verwantschap met hun dierbaarste boek. Presentatie: Isolde Hallensleben.

Dispassion
De term ‘dispassion’ is afkomstig van de Zuid-Afrikaanse fotograaf David Goldblatt. Hij stelde: ‘My dispassion was an attitude in which I tried to avoid easy judgements. This resulted in a photography that appeared to be disengaged and apolitical but was in fact the opposite.’ Op zondagnamiddag wordt deze attitude van Goldblatt - die parallellen vertoont met die van Coetzee - vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Hans Aarsman, David Van Reybrouck, Sara De Bosschere en Lotte van den Berg spreken over de morele betrokkenheid van de kunst. Rob van Gerwen plaatst het gesprek in een groter filosofisch kader. Chris Keulemans leidt het gesprek.

Coetzee leest
Nog niet bekend wanneer, maar tijdens dit weekend zal J.M. Coetzee lezen uit nieuw, nog ongepubliceerd werk

Braakland
Deze voorstelling vertelt in sobere indringende beelden over negen figuren die rondzwerven op vergeten aarde. Ze geven zich over aan de wetten van leven en sterven, zonder daar weerstand aan te bieden. Guido Kleene , artistiek leider van Compagnie Dakar, vroeg regisseur Lotte van den Berg een voorstelling te maken, geïnspireerd op de romans van J.M. Coetzee. 
Met: Romanee Rodriguez, Lobke van Beuzekom, Daphne de Winkel, Carola Baertschiger, Jaap ten Holt, Jürgen Brucker, Luc Loots, Matthias Maat en Guido Kleene. De voorstelling wordt gespeeld op locatie in de buitenlucht. Vervoer naar de voorstelling vertrekt vanaf De Balie.

Disgrace
Veel geprezen verfilming door Steve Jacobs van het gelijknamige boek van Coetzee, waarin John Malkovich gestalte geeft aan professor David Lurie. Als uitkomt dat hij een verhouding heeft met een studente, trekt Lurie zich terug op de afgelegen boerderij van zijn dochter. Maar hij kan de harde werkelijkheid van zijn land niet ontlopen. Hij wordt samen met zijn dochter slachtoffer van een gewelddadige overval. (Australië, 2008, 118 min.)

Dust
De Belgische regisseur Marion Hänsel verfilmde Coetzees eerste roman In het hart van het land. Jane Birkin speelt Magda, een jonge vrouw die samen met haar vader een kluizenaarsleven leidt op het platteland van Zuid-Afrika. Hun relatie wordt op scherp gezet als haar vader een zwarte minnares neemt. Hänsel maakte een prachtige verfilming van Magda’s wraakgedachten en moordvisioenen. (België, 1985, 88 min.)

The Lives of Animals
Televisiefilm (BBC) van Alex Harvey naar Coetzees novelle Dierenleven. Compassie met dieren en morele principes doen schrijfster en hoogleraar filosofie Elizabeth Costello vervreemden van haar collega’s en familie. Dit wordt pijnlijk duidelijk tijdens een gastcollege. Intellectueel steekspel voor zowel vegetariërs als vleeseters. (Engeland, 2002, 60 min.)

Berlinde De Bruyckere
Een bijzondere bijdrage is afkomstig van de Belgische beeldend kunstenaar Berlinde De Bruyckere die een groot bewonderaar is van Coetzee. Ze is bekend van ondermeer haar afgietsels van paardenlichamen, overtrokken met paardenvacht en haar ‘dekenvrouwen’, sculpturen van was die deels verborgen zijn onder een deken. Zij maakt speciaal voor Coetzee een beeld dat tijdens dit weekend te zien is in De Balie.

Bekijk ook het dossier van J.M. Coetzee op de website van De Groene Amsterdammer