Het is niet gebeurd.

Jarenlang werd er vervolgens gesproken over ‘tabloid’. Tabloid had toen een slechte naam. Een serieuze krant was een ‘broadsheet’. Dus begon je geen tabloid.

Nu zijn bijna alle bladen op tabloid.

Ook voer ik al tien jaar gesprekken over de ‘krant op internet’. Die zou een bedreiging vormen voor de papieren krant. Onderzoeken wezen uit dat jongeren geen kranten meer lezen. Ze bekijken een paar keer per dag nu.nl, en dat is het dan.

Ook ik heb een iPad met daarop enkele krantenabonnementen. Toch grijp ik steeds naar de papieren krant. Ik weet niet waarom. Ik ben gewoon niet aan de krant op iPad gewend en ik wil een bepaalde sfeer (‘s ochtends lees ik de ochtendkranten in het café, en ’s avonds lees ik de avondkranten aan mijn keukentafel) niet missen of ik weet niet hoe ik die met mijn iPad moet scheppen. In het buitenland, na het wakker worden in een vreemde hotelkamer, wil ik wel even op mijn iPad de krant lezen, maar nog liever gebruik ik dan de app waarop ik de Nederlandse radio kan volgen. De iPad gebruik ik trouwens in het buitenland sowieso het meest.

Ik probeer naar de jeugd te kijken. Inderdaad, ik zie wel eens iemand een gratis krant pakken in het café, maar de student met NRC Handelsblad in zijn ene zak en Het Parool in zijn andere zak ben ik nog niet tegengekomen.

Ook in de mensa niet.

Wij gingen vroeger naar de mensa om te eten, en hadden dan een krant bij ons. Het kan aan mij liggen, maar ik zie inderdaad jongeren spelen met hun computertje of telefoontje, maar ze lezen dan geen krant. Ik wees er zelfs mijn tafelgenoten op - die allemaal wel een krant hadden, maar ook boven de veertig waren.

Zegt dat iets over de toekomst van de krant?

Misschien.

Onlangs stond er in Trouw het resultaat van een onderzoek naar mensen die in de boekwinkel kwamen.

Ook weer veertigers en hoger; de jeugd kwam er niet. Ik snap dat niet echt. Bestaat er een fijnere winkel dan een boekwinkel? Volgens mij niet.

Ik denk kortom dat de papieren krant niet zal verdwijnen, maar ik heb eigenlijk geen goed argument waarom. Ik denk wel dat er maar een beperkt aantal kranten (twee) zal overblijven, dus dat NRC Handelsblad en de Volkskrant zullen gaan fuseren, maar daarin ben ik niet origineel.

Ook het nieuws zal bepaald blijven worden door het geld.

Nieuws kan nooit gratis worden verstrekt. Dus ergens moeten er mensen aan verdienen. En wil je kwaliteitsnieuws, dan zul je daar ook voor moeten betalen. Maar wie aan wat en hoe verdient, is nog onzeker.

Ik denk wel eens: de iPad moet rottiger worden. Slechter van kwaliteit. Ik moet het ding kunnen weggooien, of in het café kunnen laten liggen. Ik moet er een glas bier overheen kunnen laten vallen. Pas dan geloof ik dat het een beter alternatief zal zijn voor boek en krant.

Het best zou het voor ons, nieuws- en opiniejunks, zijn wanneer er weer eens hier een revolutie uitbreekt, waardoor we gedwongen zouden zijn Facebook en Twitter te gebruiken. En de krant goed te lezen.

Er gaan nu dagen voorbij dat ik de krant lees, televisie kijk, naar de radio luister, m'n twitter bekijk, hier en daar wat blogs bekijk en dan op de vraag: is er hier nog iets gebeurd, moet antwoorden met: 'Nou, niet veel. Niks eigenlijk.’