De vraag is of Manning – zelf homo – tijdens de Gaypride-parade in San Francisco geëerd moet worden of juist niet. De SF Pride vindt op 30 juni voor de 43ste keer plaats en is het belangrijkste homo-evenement van de VS. Het verkiezingscollege van SF Pride heeft Manning voorgedragen als grand marshal, een erestatus voor personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de homogemeenschap.

Kort na de voordracht besloot het bestuur van de SF Pride de benoeming van Manning af te blazen. ‘We willen niet dat deze ene kwestie de belangen overschaduwt van de honderdduizenden bezoekers van de SF Pride’, luidt de officiële verklaring. In de San Francisco Chronicle drukte Lisa Williams, president van de organisatie, zich stelliger uit. Volgens Williams zal het eren van een omstreden figuur de homobeweging alleen maar schaden.

Het verkiezingscollege dat Manning nomineerde, bestaande uit eerdere grand marshals, reageerde verbaasd op het besluit. Een lokale advocaat diende een formele klacht in bij een mensenrechtencommissie. Vier eerdere presidenten van de SF Pride schreven in een protestbrief dat het besluit in strijd is met de geschiedenis en geest van de homobeweging. ‘We begrijpen dat de keuze voor Manning controversieel is, maar eerdere grand marshals waren dat ook. De SF Pride is een beweging van tegendraadsheid, diversiteit en dialoog, een traditie die wij graag in ere houden.’

Ook oud-klokkenluider Daniel Ellsberg mengde zich in de discussie. Ellsberg – hetero – is een defensie-analist die in 1971 de Pentagon Papers met verzwegen informatie over de Vietnamoorlog doorspeelde aan The New York Times. Tegen Ellsberg was, net als tegen Manning, levenslange celstraf geëist; zijn zaak werd uiteindelijk niet-ontvankelijk verklaard wegens ongeldig verkregen bewijs. Ellsberg wil de SF Pride lopen samen met een cohort van Bradley Manning-supporters.

Steven Currier, een veteraan die al ruim tien jaar meedoet aan de optocht, is woedend. Als Manning grand marshal wordt, zal hij zijn groep collega-veteranen vragen om niet mee te lopen. ‘Ik ben homo en ik ben er trots op’, schrijft hij in een ingezonden brief in de San Francisco Chronicle. ‘In de SF Pride is geen ruimte voor landverraders, mensen die in de gevangenis zitten of een gevaar vormen voor de Verenigde Staten.’