De eerste aankoop van Stedelijk Museum-directeur Beatrix Ruf was een schilderij van Genzken, Zwei Lampen (1994). Twee lampen van crème-geel glimmend design, met brede voeten en lange slanke nekken, de lichtgevende koppen bij elkaar gestoken. Geen stilleven, maar een portret. Genzken gaat nu exposeren in het Stedelijk, Isa Genzken: Mach dich hübsch! Van die titel ben ik niet zo zeker, maar voor een retrospectief belooft de tentoonstelling zeldzaam eigentijds te zijn.

Vorig jaar nog blokkeerde een installatie van Genzken tijdens haar reizende tentoonstelling door de VS de entreehal van het MoMA in New York. Een parade van koffers op wieltjes nam onhandig veel ruimte in beslag met drie astronauten zwevend in de lucht erboven. De vraag rees of de bagage of de eigenaren verloren waren.

Genzkens kunst bezit de wonderlijke eigenschap om voortdurend aanspraak te maken op de wereld van vandaag. Ze noemde de Mona Lisa haar favoriete kunstwerk en gaf een installatie met raampanelen uit een vliegtuig de titel Da Vinci, de schuifraampjes als ogen op standje dromerig. Ze plaatste zeven reproducties van de buste van Nefertiti op een rij en zette haar verschillende stijlen zonnebrillen op. Ze schreef een filmscenario voor het Empire State Building en het Chrysler Building, Empire/Vampire.

Het Stedelijk Museum belooft naast video’s en tekeningen ook betonsculpturen, assemblage-tableaux en ellipsoïden, en die zijn bruisender dan het klinkt. Geen strenge kunstgeschiedenis hier, maar intieme voorstellingen over de mens in een volgebouwde wereld. Kleine figuren die klauteren over de puinhopen van een rampgebied. Diorama’s van spiegelwanden en wervelende kleuren die het absurde uit een landschap tillen. Dolkomisch en intriest. Bloemencorso en chemische explosie.

Isa Genzken: Mach dich hübsch!, 29 november 2015 t/m 6 maart 2016 in het Stedelijk Museum Amsterdam;stedelijk.nl


Beeld: Isa Genzken, Empire/Vampire, Who Kills Death (detail), 2002/2003. installatie, één van 22 delen, mixed media, 198 x 62 x 45 cm. stedelijk museum amsterdam