Tel Aviv – Stel: je bent veganist. En je moet, als joodse Israëliër, je dienstplicht vervullen. Hoe kun je je dan nog aan je dieet en principes houden? Het leger stelt je gerust: ‘Er is altijd een veganistische maaltijd beschikbaar voor de lunch. Je krijgt een extra toelage om zelf veganistisch eten te kopen voor je ontbijt en diner. We voorzien je van laarzen die niet van leer zijn en je krijgt een baret die niet van wol is.’

Overdreven? Niet in Israël, waar zo’n vijf procent van de bevolking veganist is en acht procent vegetariër. In de Verenigde Staten bedraagt het aantal veganisten twee procent van de bevolking, in Nederland nauwelijks een half procent. Het zou Avihai Stollar, die op de dag dat zijn dienstplicht afliep besloot veganist te worden, niets verbazen als de populariteit van een veganistische levensstijl samenhangt met het harde imago van Israël, als een land van soldaten en bezetters. ‘Misschien is het een manier om te laten zien dat jij, als veganist, wél moraal hebt’, suggereert hij.

Noemde in 2010 slechts 2,6 procent van de Israëliërs zich veganist, vijf jaar later is dit aantal verdubbeld. Volgens de 31-jarige Stollar heeft een speech van de Amerikaanse dierenrechtenactivist Gary Yourofsky die een paar jaar geleden in Israël viral ging, bijgedragen aan deze explosieve stijging. De YouTube-video werd in Israël anderhalf miljoen keer bekeken – op een inwonersaantal van zo’n acht miljoen. Als grootste voordeel van de stijging van het aantal veganisten in Israël noemt Stollar de enorme verscheidenheid aan plantaardige producten in supermarkten en restaurants. Hij glimlacht: ‘Ik hoef dus nooit meer sla met patat te bestellen.’ Ook de Israëlische Domino’s Pizza houdt, als eerste filiaal ter wereld, rekening met veganisten. Het bedrijf verkocht vorig jaar een half miljoen pizza’s met plantaardige kaas.

De familie Sibul runt al sinds 1980 vegetarische restaurants in Jeruzalem. In oktober vorig jaar opende zoon Omri Sibul (30) een veganistisch filiaal in Tel Aviv. ‘Op mijn school zaten vroeger maar vier vegetariërs: mijn broers, zus en ik. Maar die tijden zijn voorbij, mensen leven nu veel bewuster’, vertelt de eigenaar van Village Green, die zelf in de keuken staat. Hoewel Sibuls klanten uit alle hoeken van de samenleving komen, hebben ze volgens hem één overeenkomst. ‘De meeste mensen die hier komen eten zijn heel beleefd, rustig en wachten netjes in de rij.’ En dat is, zegt Sibul voorzichtig, ‘best bijzonder’ in Israël.