Tel Aviv – ‘Er komt oorlog’, fluistert de Israëlische straat nu premier Benjamin Netanyahu en de ultrarechtse minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, leider van Israel Beitenu, een kabinet hebben gesmeed dat een mogelijke oorlog met Iran zal leiden. Het is nog onduidelijk of Netanyahu’s Likud-achterban deze samensmelting zal accorderen, maar als dat gebeurt zal dit ‘Biebermanblok’ de grootste partij in de Knesset zijn. De boodschap is duidelijk: stem je tijdens de vervroegde verkiezingen van 22 januari op Bieberman, dan stem je voor oorlog.

Dat plaatst de serieuze Israëlische kiezer voor een dilemma. Alternatieven zijn er nauwelijks. Shaul Mofaz, leider van de Kadimapartij die in mei van dit jaar een coalitie met ‘Bibi’ sloot en na zeventig dagen het hazenpad koos, heeft zichzelf gediskwalificeerd. Shelly Yacimovich, leider van de Arbeiderspartij, is geen alternatief voor Bibi. Tzipi Livni overweegt, al dan niet samen met de in staat van verdenking verkerende ex-premier Ehud Olmert, een comeback, maar ze heeft al twee keer de verkiezingsboot gemist en dat stelt de kiezer niet gerust.

Resteren nog Yair Lapid, een tv-presentator met vlotte babbel maar zonder politieke ervaring, en de 86-jarige Rafi Eitan met zijn bejaardenpartij. Zal de kiezer uit angst voor oorlog desondanks tegen het Biebermanblok stemmen? Als je een recente opiniepeiling mag geloven is het electoraat beduidend verrechtst. Maar niemand wil oorlog.

Alleen krankzinnigen zouden een grote oorlog in het Midden-Oosten initiëren zonder steun van de Verenigde Staten en Europa. Sinds de Arabische lente wordt Israël omgeven door onzekere fronten. Hezbollah zou vanuit Libanon kunnen aanvallen. De met Iraans geld bewapende Gazastrook zou volgen. Onzeker is hoe Egypte daarop zou reageren. Israël beschikt niet over de gbu57-bommen die een ondergrondse Iraanse kernreactor kunnen vernietigen en zijn luchtmacht is te klein. Zonder hulp van het Westen kan het de Iraanse nucleaire opmars niet tegenhouden.

En de relatie met het Westen is de achilleshiel van het nieuw politieke duo. Lieberman heeft als minister van Buitenlandse Zaken al op zo veel Europese politieke tenen getrapt dat Europese bijval onmogelijk lijkt. De VS houden nu weliswaar een grootscheepse militaire verdedigingsoefening bij de Israëlische kust, maar dat wapengekletter is volgens ex-cia-analist Ray McGovern schijn: Amerika gelooft nog in een diplomatieke oplossing.

Misschien komt er wel oorlog, zeggen Israëlische analisten, maar dan een interne politieke. De oppositiepartijen zijn gedwongen positie te kiezen tegen de Biebermanoorlog en vóór interne sociale hervormingen. Bibi heeft het spel geopend; de oppositie is nu aan zet.