Israël weert Afrikaanse ‘indringers’

Tel Aviv – Worden ze in Nederland nog eufemistisch ‘gelukszoekers’ genoemd, in de Israëlische media heten ze meestal mistanain: ‘indringers’, oftewel arbeidsmigranten. Ze komen uit voornamelijk Eritrea en Soedan en steken vanuit Egypte de Israëlische grens over.

Als ze daar worden opgepakt, wacht hun een verblijf in detentiecentrum Holot in het zuiden van het land. Daar worden nu zo’n 2.200 mensen vastgehouden, soms tot wel een jaar. Zonder proces.

Maar niet lang meer, als het aan het Israëlische hooggerechtshof ligt. Dat besloot twee weken geleden dat de ‘indringers’ nog slechts zestig dagen vastgehouden mogen worden. En dat niet alleen, heel Holot dient binnen drie maanden zijn deuren te sluiten.

‘Gevangenschap tast de menselijke waardigheid aan’, motiveerde rechter Uzi Fogelman de uitspraak van het hof. ‘Ieder mens heeft recht op waardigheid. En indringers zijn mensen. Als dit nog uitleg nodig heeft: indringers verliezen geen gram van hun recht op waardigheid omdat ze dit land op een of andere manier hebben bereikt.’

Minister Gideon Sa’ar van Binnenlandse Zaken liet weten de uitspraak niet te zullen accepteren. Israël kán volgens Sa’ar helemaal niet zonder het detentiecentrum. Het resultaat zou de assimilatie van de indringers in de Israëlische samenleving zijn. Deze instelling is gebouwd om de concentratie indringers in de grote steden terug te dringen. Dankzij Holot hebben deze mensen uiteindelijk uit vrije wil gekozen om het land weer te verlaten.

Tijdens zijn bezoek aan New York verklaarde minister-president Netanyahu desgevraagd dat Israël geen probleem heeft met vluchtelingen, maar wel met illegale baantjesjagers. Het is echter moeilijk voor te stellen dat de 44.000 Eritreërs en Soedanezen die in Israël verblijven slechts om economische redenen zijn gekomen, meent een woordvoerder van Right Now, een joodse organisatie die opkomt voor de rechten van Afrikaanse asielzoekers. Over de hele westerse wereld wordt meer dan zestig procent van de asielaanvragen uit Soedan en meer dan zeventig procent van die uit Eritrea ingewilligd. Als de Israëliërs de asielaanvragen objectief en eerlijk behandelen, zouden ze moeten erkennen dat deze mensen geen indringers maar vluchtelingen zijn.

Vorige week werd bekend dat Israëlische werkgevers die asielzoekers in dienst nemen, mogelijk extra belasting gaan betalen. Het zal hun niet worden toegestaan de belasting op het salaris van die werknemer in te houden. Met of zonder Holot, de regering blijft haar best doen om het bestaan in Israël zo lastig mogelijk te maken voor de Afrikanen.