Jeruzalem – Na twee bloedige vrijdagen heeft het Palestijnse massaprotest in Gaza 32 mensen het leven gekost. Voor zover bekend waren ze allen ongewapend. De vermoorde journalist Yasser Murtaja had een jack aan waarop met grote letters ‘pers’ stond. Onder de slachtoffers was niet één Israëliër. Verwacht in Israël geen medeleven, en kom er niet mee aan dat de protestuitbarsting iets te maken heeft met de Israëlische boycot die het leven in Gaza onleefbaar maakt. Nee, alles is de schuld van de Hamas-terroristen, die onder het mom van vreedzame protesten het grenshek willen forceren en kinderen als menselijk schild gebruiken.

Hamas’ gewelddadige strijdmethodes tegen de Israëlische onderdrukking zijn, ten koste van veel Palestijns en relatief weinig Israëlisch bloed, hopeloos mislukt. Geweld heeft alleen maar veel grover geweld opgeroepen. Vergeleken met de Israëlische represailles waren de op Israël afgevuurde raketten speelgoed. De ‘terreurtunnels’ waardoor Hamas-strijders in Israël zouden moeten infiltreren zijn door het Israëlische leger opgeblazen. Een ondergrondse muur langs de grens moet de aanleg van nieuwe tunnels onmogelijk maken. Veel opties had Hamas niet meer.

Volgens de laatste peiling van een Palestijns bureau is de steun onder de bevolking aan Hamas afgekalfd tot dertig procent. Steeds meer Gazanen zien nog maar één mogelijkheid: geweldloos verzet. Zij zijn de initiatiefnemers van de Mars van de Terugkeer. Hamas begreep dat het geen andere keus had dan zich bij die demonstraties aan te sluiten, al was het alleen maar om sterker te staan tegenover Fatah van Mahmoud Abbas nu ook de laatste verzoeningspoging tussen beide rivalen is mislukt.

Israël is niet gewend Palestijnse protesten op een andere manier te beantwoorden dan met grof geweld. Israëliërs die vreedzaam demonstreren worden in de regel door de politie met alle democratische egards behandeld. Wanneer Palestijnen hetzelfde doen worden de egards vervangen door kogels. Vandaar dat nog voordat de betogingen in Gaza begonnen honderd militaire scherpschutters bij het grenshek positie kozen. Maandag dook een video op die laat zien dat een ongewapende Palestijn die geen enkel gevaar vormt door een van die scherpschutters wordt neergeschoten. De soldaat die de video opneemt barst uit in gejuich. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem roept de soldaten op het bevel om op ongewapende demonstranten te schieten naast zich neer te leggen. Voor minister Lieberman van Defensie reden om een strafrechtelijk onderzoek tegen B’Tselem te eisen.