Rome – ‘Een Amerikaan in Rome’, zo werd de verschijning van Steve Bannon afgelopen weekend op het feest van de Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) ironisch omschreven door Italiaanse kranten. ‘Hij komt op in een hobbezakkerige broek met zijzakken, mocassins zonder sokken, een zwart hemd dat over zijn forse pens hangt en daaroverheen het jasje van het een of andere pak dat hem zeker niet meer past. Een Amerikaan in Rome.’ De verwijzing naar een van de geliefdste commedia’s, Un americano a Roma uit 1954 met de grote acteur Alberto Sordi, snapt iedereen in Italië.

Dit gold niet voor wat Bannon afgelopen zondag zei op het podium van de snikhete tent op het Tibereiland. Want Italianen verstaan geen Amerikaans en snappen weinig van Amerika, wat ook het thema is van de komedie. Dat zou een voordeel kunnen zijn, om Steve Bannon niet te verstaan, maar er schuilt ook een groot gevaar in. Italianen zijn beleefde gastheren, ook de fascisten. ‘Tja, we hebben hem niet nodig, maar naar een gast luister je altijd’, vatte een fascistische huisvrouw haar aanwezigheid in de tent samen. Wat hij zei, had ze niet begrepen.

Voor Steve Bannon is het al winst dat hij op een podium wordt uitgenodigd. En hij heeft in Giorgia Meloni, de 41-jarige leidster van de Broeders, zijn grootste fan in Europa gevonden. Zij noemt hem ‘Steve’, hij haar ‘Giorgia’, en de wederzijdse waardering is groot. Fratelli d’Italia is maar een splinterpartijtje van rond de drie procent, maar toch van strategisch belang in het rechtse blok, dat wordt aangevoerd door de reus Salvini (zijn Lega staat momenteel op 33 procent en blijft maar groeien), die ‘Steve’ trouwens ook graag mag zien. Bannons project van een Europa ‘voor de volkeren’ en ‘tegen de elite’ vindt in Italië een goede voedingsbodem.

‘Hoe kan het dat een afdankertje uit Amerika, beschuldigd van antisemitisme, racisme, geweld tegen zijn vrouw, uit alle rechtse clubjes geschopt waar hij bij hoorde, de zelfs door Donald Trump als pijnlijk ervaren “kampioen van de Ku Klux Klan”, ineens hier in Italië opduikt?’ vraagt de krant Il Fatto Quotidiano zich af. En inderdaad, het bevalt Steve Bannon enorm in Italië. Na zijn optreden op het Tibereiland gaat hij zich nu richten op de crisis in het Vaticaan vanwege de pedofilieschandalen. Daar waar de paus faalt, is Bannon. Overal waar een brand is, is Bannon.