Rome – ‘Jongens, zullen we even een groepsfoto laten maken?’ Het was de ontspannen leider van de UdC (Unione di Centro) die het ideetje afgelopen vrijdag opperde. Gewoon leuk: een historische momentopname van hoe alle politieke krachten op dit moment aan de leiband lopen van technicus Mario Monti. Premier Monti torent hoog boven het clubje uit en glimlacht als een boer met kiespijn. Voor hem op stoeltjes zitten de drie leiders van de politieke partijen wier stemmen in het parlement doorslaggevend zijn voor het voortbestaan van de regering-Monti. Alle drie kunnen ze de stekker er anytime uittrekken; de ex-communist Bersani (leider van de oppositie), de katholiek/liberaal Casini (centrum), of de afgezant van Berlusconi’s partij Angelino Alfano (rechts). En daar zitten ze als Kwik, Kwek en Kwak op een rijtje, met hoog boven hen Monti allias Dagobert Duck, zoals een treffende cartoon in de Corriere della Sera de groepsfoto samenvatte.

Want het gaat allemaal om de economie op dit moment, toch? Of is iemand nog benieuwd naar de processen van Silvio Berlusconi, behalve hijzelf dan? De naam ‘Ruby’ is al bijna vergeten, en het meisje is inmiddels de meerderjarige moeder van een kerngezonde dochter. Toch kan de regering-Monti zomaar vallen over Ruby, hoe ongelooflijk dit van buitenaf gezien ook lijkt.

Het spel dat op de wagen staat is één veranderingetje in de wet. Het gaat om de aanklacht van ‘concussione’ – misbruik van functie – waarvoor Berlusconi nog altijd terechtstaat in Milaan. Want hij zou misbruik gemaakt hebben van zijn functie als premier toen hij op de late avond van 27 mei 2010 belde naar het politie­bureau van Milaan om de toen minder­jarige Ruby uit handen van de politie te houden. Als die aanklacht vervalt, zal het Ruby-proces worden verplaatst van de rechtbank van Milaan naar die van Monza (waar Berlusconi’s officiële woonadres onder valt). Een wereld van verschil. In Milaan wordt de openbare aanklacht aangevoerd door Berlusconi’s aartsvijand ‘Ilda la Rossa’, Ilda de Rooie – vanwege haar vlammend geverfde haardos en haar politieke ideeën. Vandaar dat Berlusconi graag dat kleine aanpas­sinkje in de wet wil, zodat het proces verhuist. Zo niet, dan zal zijn onvoorwaardelijke steun aan Monti plotsklaps worden ingetrokken. Maar zo ver zal Monti het vermoedelijk niet laten komen.