Rome – Vanaf 6 augustus kun je in Italië alleen met de ‘Green Pass’ meedoen aan het openbare bestaan. Zonder deze pas kom je geen restaurant, museum, stadion, trein, bus, vliegtuig of voorstelling meer in. Het moest natuurlijk in het Engels, in plaats van gewoon ‘coronapas’, omdat de Italianen gek zijn op Engelse woorden die door het Italiaans worden gestrooid. Het klinkt belangrijk, het klinkt exotisch, en het is ook een manier voor de regering om de handen ervan af te trekken. ‘Green Pass’ is een maatregel die ons van buitenaf, wellicht door Europa, wordt opgelegd, wij kunnen er ook niets aan doen, zoiets.

Toch stinken de presidi, oftewel de rectors van de middelbare scholen, er niet in. Zij zouden volgens de verordening van de regering bij het openen van de scholen in september alle leraren en het overige personeel moeten controleren op de Green Pass. Gebeurt dat niet en staat er iemand voor de klas zonder het inentingsstempel, dan volgt een boete van duizend tot drieduizend euro voor de rector persoonlijk. De betreffende leraar krijgt na vijf dagen zonder vaccinatiebewijs eenvoudig zijn salaris niet meer. Een verhulde methode om vaccinatie verplicht te stellen uiteraard, maar typisch op z’n Italiaans wordt dat niet zo gezegd, want dat mag niet voor de wet. Vaccineren verplicht stellen is een stap die nog in geen enkel Europees land is gezet.

Ook de Italiaanse schoolhoofden zijn typisch Italiaans en daarom liet het antwoord niet lang op zich wachten. Prima, als de regering van ons eist dat wij aan de deur staan om alle meerderjarigen in dienst van onze school te controleren op de Green Pass, dan eisen wij achtduizend man personeel erbij om de controles uit te voeren. Want iemand die aan het hoofd staat van een scholengemeenschap van tussen de duizend tot tweeduizend leerlingen, kan uiteraard niet de hele dag voor douanebeambte gaan staan spelen. En dat voor iedere dag van het komende schooljaar, dat in Italië pas heel laat begint vanwege het tropenrooster. De scholen in het noorden van Bolzano openen op 6 september, de scholen in het zuiden van Calabrië en Apulië pas op 20 september. Er is dus nog ruim een maand de tijd om hierover te bakkeleien, en dat zal ook zeker gebeuren. Want voor iedere regelgeving een onoverkomelijk probleem, dat is het historische Italiaanse antwoord op onzinnige ideeën van bovenaf.