Rome - Het was een hilarisch moment. De linkse oppositieleider Pier Luigi Bersani zei: ‘Nou, maar als Berlusconi nu opstapt komt het door ons, vergeet dat niet.’ Het publiek in de tv-studio lag plat. De pitbull Marco Travaglio, de journalist die de vlijmscherpe diamantpunt van het anti-Berlusconi gedachtegoed vormt, trok zijn wenkbrauwen hoog op. ‘Ik vrees dat links helemaal niets te maken heeft met Berlusconi’s aftreden’, zei hij, ‘onze dank gaat uit naar de president van de republiek en naar Europa.’
Vaders die sterven zonder dat hun zonen de grote waarheid in zijn gezicht hebben kunnen schreeuwen, laten gefrustreerde wezen achter. Het kan mooie literatuur opleveren, maar echt bevredigend is het niet. Silvio Berlusconi laat een natie van wezen achter, zowel in het pro- als in het anti-kamp. De grote waarheid doet er niet meer toe, we gaan door, met een regering van technocraten wellicht, maar er is geen centrale figuur meer waar het allemaal om draait.
Italië heeft niet zelf afgerekend met zijn grote boeman, of de grote held, afhankelijk van de gezichtspunten. Een andere macht uit het heelal heeft de touwtjes in handen genomen en zal wekelijks komen controleren hoe het gaat. Velen verheugen zich op de tripjes Rome: delegaties van het IMF, de Europese Bank, Barroso, Van Rompuy, Merkel en Sarkozy.
‘Ik verwacht geen dankbaarheid’, zei Silvio Berlusconi in zijn afscheidsboodschap die hij op zondagavond de ether instuurde. Zijn stem haperde even. Hij verwacht geen dankbaarheid, maar hij gaat door, beloofde hij. Er zijn theorieën dat hij op dit moment uit strategisch oogpunt even terugtreedt. Het schijnt zo te zijn dat de top van zijn imperium Fininvest (waarde: zeven miljard euro) daarop heeft aangedrongen. Treed even uit de schijnwerpers, Silvio, en laat anderen afgaan. Er is op dit moment voor niemand iets te winnen, alleen te verliezen.
Eén ding is misschien wel veranderd. ‘Van de paar rechtszaken die nog tegen Berlusconi lopen, verwachten we niet veel meer te horen’, grijnsde de anchorman van het nieuws van La7. ‘Iets zegt ons namelijk dat de belangstelling van het Openbaar Ministerie voor Silvio Berlusconi zal doven als een nachtkaars nu hij geen premier meer is.’