Ivorianen maken YouTube-hit tegen al-Qaeda

Abidjan – Dertien, veertien jaar misschien. In paniek. Hollen over straat in haar badpak, slippers aan haar voeten. ‘Ze schieten! Ze schieten op alles!’ En weg was ze, met tientallen leeftijdgenootjes op de vlucht voor een groepje schutters op het strand.

Zo hoort het niet te gaan, op een zondagmiddag in de populaire badplaats Grand Bassam, zo’n veertig kilometer buiten Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust. Op zondagmiddag gaan jongeren naar het strand om naar muziek te luisteren, naar elkaar te kijken, een drankje uit te proberen en om te flirten. Maar op 13 maart klonken eerst schoten over het strand en in een paar nabijgelegen hotels en daarna werd het ijzig stil.

‘’t Is een overval.’ Dat was de eerste reactie. In Grand Bassam zit geld. Want het zijn niet alleen de tieners uit de buurt die zich komen vermaken. Rijke Abidjanais en expats rijden hier op zondag heen in hun vette fourwheeldrives, voor eten en ander vermaak. Grand Bassam is dus vaak een doelwit van rovers en bandieten.

Aan jihadi’s met pistolen en granaten dacht niemand. Dat gebeurt hier toch niet? Pas toen de speciale troepen en een dozijn ambulances arriveerden begon het te dagen: een aanslag? Terroristen? Ja, met negentien doden. Zondagavond viel aan de waarheid niet meer te ontkomen.

In de wijk Yopougon van Abidjan heerst op zondagmiddag een andere traditie. Het openluchtpodium L’Internat geeft dan een feestje, met veel volk dat komt eten en luisteren naar muziek. ‘De Tempel van de Zouglou’ staat op de muur geschreven. Zouglou: de muzikale handtekening van Yopougon. Verhalen van de straat op prettig dansbare muziek, zo mee te zingen. En om onderhuidse steken uit te delen aan politici en andere boeven.

Nu echter toog een spontaan gevormde groep artiesten naar het strand in Grand Bassam om een boodschap te sturen aan de moordenaars. ‘We zijn één hier in Ivoorkust. Jihadisten, we zijn echt niet bang.’ Même pas peur in het Frans; de video van Collectif Bassam is inmiddels een enorme YouTube-hit. Aanstekelijk ritme, makkelijk mee te zingen tekst en gedragen door een zorgvuldig gekozen mix van jong en oud uit alle hoeken van het land, teksten in diverse talen en zelfs de buitenlandse gasten mogen komen meedansen. Zouglou versus jihadisten: voor Ivorianen is het een ongelijke strijd. We zijn echt niet bang.