Rome - In Italië is de parlementaire meerderheid ‘sterker geworden’ (quote Berlusconi) dankzij een ‘hervonden onderlinge loyaliteit’ (quote Berlusconi). Maar de onderlinge sfeer is binnen een week al totaal verpest.

Vorige week woensdag kreeg de Italiaanse premier de vertrouwensstem van de Kamer voor zijn regering: 342 voor, 275 tegen. Donderdag volgde die van de Senaat: 174 voor, 129 tegen. Niets aan de hand dus en weer helemaal op stoom voor de resterende drie jaar van de derde regering-Berlusconi? Toch niet helemaal.

Het eeuwige struikelblok - justitie - staat weer fris boven aan de agenda, en dreigt opnieuw het breekpunt te worden. Berlusconi heeft haast, omdat het Hoge Hof op 14 december zal besluiten over het decreet dat Berlusconi nu nog beschermt tegen het Openbaar Ministerie. Het decreet van de ‘veroorloofde afwezigheid’ (Berlusconi mag afwezig zijn bij alle processen die hem en zijn bedrijf Fininvest betreffen) zal naar alle waarschijnlijk worden afgeschaft door het Hof.

De premier is dan terug bij af. De processen Mills en Mediatrade (corruptie en belastingontduiking) hangen hem al jaren boven het hoofd en het Openbaar Ministerie van Milaan ziet al die tijd halsreikend uit naar de verdachte Berlusconi Silvio in de beklaagdenbank. Daarom had Berlusconi nadrukkelijk in zijn betoog aan de Kamer gezegd dat er over justitie niet te praten valt. En de hervormingen die hij op dat terrein op het oog heeft, gaan veel verder dan slechts zijn eigen bescherming. Het was ja of ja, wat betreft Berlusconi. Daar vertrouwde hij op.

Maar in het Italiaans bestaat ook het woordje ‘nja’: ni, de samenvoeging van no en si. En de Finiani, de groep parlementariërs die de voorzitter van het parlement Gianfranco Fini na de breuk met Berlusconi hebben gevolgd, hebben ni gezegd. Het zijn er 32 en ze zijn doorslaggevend voor de meerderheid in de Kamer. Sinds de Finiani dat zelf ook zeker weten zijn de subtiele glimlachjes en de pesterige opmerkingen weer aan de orde van de dag. Ze gaan weer niet doen wat Berlusconi heeft gevraagd en wat ze hebben toegezegd, dat is duidelijk, want Berlusconi-pesten is het spelletje van de Finiani.

En zo wordt de Italiaanse politiek al zestien jaar lang, sinds Berlusconi voor het eerst de politiek betrad, gegijzeld door het thema justitie. En zo kunnen we nog jaren doorgaan. Hoewel… misschien wordt het binnenkort toch een keertje definitief uitgevochten. Zo verklaarde Berlusconi afgelopen zondag voor zijn partij Popolo della Libertà in Milaan: ‘Italië is in handen van de georganiseerde misdaad van een deel van het Openbaar Ministerie.’