Willem Jardin, Monografie van de mond (Meulenhoff): Om de geschiedenis van zijn grootvader, keurmeester in een Amsterdams abattoir en dwangarbeider in Duitsland, te reconstrueren bouwt de verteller, een wetenschapper in spe, een maquette. Tussendoor verzamelt hij gegevens omtrent de mond en huid en haar, met illustraties. Het deel over de broer, docent in New York, bestaat uit filosofische slaapkamergesprekken.

Joke van Leeuwen, Alles nieuw (Querido): Nu eens een roman die niet uitdrukkelijk voor kinderen bedoeld is, maar met een even inventief mengsel van tekst – het verhaal over een oude vrouw en een jonge kunstenares in één huis – en tekeningen. Alles kun je nieuw maken, dat laat ook het boek zelf zien.

Cyrille Offermans, Schipbreuk. Over kennis, cultuur en beschaving (Cossee): Over literatuur, beeldende kunst, onderwijs, maar dit keer in een bredere context – ‘in de schaduw van de actualiteit’, ongewenst maar daarom niet minder houtsnijdend commentaar van een bewuste buitenstaander op discussies met als voertaal krantenkoppen.