São Paulo - Welke prijs heeft de corruptie voor Brazilië, waar overheidsopdrachten drie keer over de kop gaan en zelfs gestolen wordt van het eten van de schoolkinderen?
Niemand weet het precies. Een parlementair onderzoek zou dan ook geen kwaad kunnen. Na vijf corruptieschandalen onder president Dilma Rousseff op rij ruikt de oppositie in het Braziliaanse Congres bloed. Van de 513 afgevaardigden en de 81 senatoren zijn respectievelijk 171 en 27 stemmen nodig om het benodigde quotum voor de parlementaire enquête te halen. De bedoeling is om de hele regering van president Dilma Rousseff aan het schudden te brengen.
Rousseff heeft ondertussen al aardig wat kwaad bloed gezet. Paradoxaal genoeg juist door haar schoonmaakacties. In juni stuurde ze minister Antonio Palocci vanwege zelfverrijking naar huis en, na de onthullingen van corruptieschema’s in de ministeries van Transport, Steden en Landbouw, haalde ze ook daar de bezem erdoor. Op het ministerie van Toerisme pakte de federale politie vorige week 36 ambtenaren op. Jan en alleman voelt zich daardoor opeens in zijn positie bedreigd.
Zelfs de partijgenoten van Dilma, van de arbeiderspartij PT, worden niet gespaard. ‘De sfeer in het Congres is ijskoud’, liet een parlementariër zich ontvallen. ‘Ik denk dat de relatie van de president met het Congres is verslechterd, en dat kan de parlementaire enquête wel eens onvermijdelijk maken’, zo verlekkerde Demóstenes Torres van de liberale oppositiepartij DEM zich na de laatste ontwikkelingen. Het seizoen van de jacht naar de benodigde stemmen onder Dilma’s coalitiegenoten voor een parlementaire enquête is geopend.
Er zijn mensen die voor president Dilma in de bres springen. Volgens senator Pedro Simon, van de conservatieve coalitiepartij PMDB, toonde Dilma tot nu toe meer lef dan haar voorgangers Lula en Cardoso. Simon wees op het verdelen van de baantjes onder de vele coalitiepartijen die allemaal tevreden gehouden moeten worden. Van oudsher weten zij daarbij flink de eigen zakken te vullen. Bij de eerste de beste tegenwind kunnen die partijen zich echter tegen de president keren.
De invloedrijke Braziliaanse bisschoppenconfederatie CNBB heeft Rousseff enerzijds geprezen: de recente ontslagen laten volgens de CNBB zien dat haar regering naar meer transparantie zoekt. Maar tegelijkertijd staan de bisschoppen perplex van alle schandalen. Ze eisen een uitgebreid onderzoek naar de feiten en willen zien dat de daders gestraft worden. Want ‘het opofferen van de publieke goederen is een misdaad die hemeltergend is, vooral voor de armen’.