Vielfalt is vandaag door de jury van het landelijke theaterfestival TF-1 gekozen tot een van de beste voorstellingen van dit seizoen, en geselecteerd voor dat festival. TF-1 toont een kwaliteitsselectie van in Nederland en Vlaanderen geproduceerde voorstellingen.

Uit dat interview:
‘Ahlboms beeldtaal is, overigens, heel mooi. In Vielfalt speelt alles zich af in een ouderwets café annex woonkamer. Een gezin aan de eettafel. Een man zit stil op een opklapbed, in een kale achterkamer. Edward Hopper, denk je. Buster Keaton, Aki Kaurismaki, Lars von Trier, Alex van Warmerdam. Een absurd hyperrealisme met een melancholieke, nostalgische ondertoon.
Jakop Ahlbom: ‘Ik denk niet aan Hopper. Maar ik houd van kunst, en beeld en filmtaal. Een bepaalde esthetiek. De Zweed Roy Andersson (maker van ‘Songs from the Second Floor’ – kk), dat vind ik fantastisch. Heb ik samen gekeken bij de vorige voorstelling. De camera staat stil, één kader, echte foto’s, je ziet alle details, en daarbinnen gebeurt alles. Het liefst wil ik een voorstelling voor de grote zaal maken met als decor een flatgebouw waarin je meeleeft met het dagelijkse leven van zijn bewoners. Ook wil ik een voorstelling maken over de buren van een man die zijn vrouw vermoordt, en hoe de buren daarmee omgaan. Ik houd ook ontzettend van David Lynch. Het is doodeng, het is mysterieus, het is ook iets met humor d’r in; dat wil ik ook brengen. Iets wat verboden is, de naarheid van het leven. Dat vind ik leuk. Fascinerend. Moordenaars, mensen die rare dingen doen.

Vielfalt is tijdens het theaterfestival TF-1 te zien in Theater Bellevue, op dinsdag 4 en woensdag 5 september 2007, maar eerder ook al op het Festival aan de Werfin Utrecht (17 t/m 20 mei in het Akademietheater, aanvang 20:00 uur, res. via 030 2315355).

Van 6 december 2007 tot 14 februari 2008 volgt een reprise tournee door Nederland en daarbuiten.

[http://www.groene.nl/2006/38/Interview\_met\_Jakop\_Ahlbom](../../../2006/38/Interview_met_Jakop_Ahlbom)