De Jan Hanlo Essayprijs is een tweejaarlijkse prijs die voor het eerst werd uitgereikt in 1999, na de dertigste sterfdag van de schrijver. De Jan Hanlo Essayprijs Groot - voor de beste essaybundel - is de belangrijkste essayprijs van Nederland. De Jan Hanlo Essayprijs Klein is de prijs voor het beste ongepubliceerde essay.

De jury van de Jan Hanlo Essayprijs Groot heeft dit jaar 5 essaybundels genomineerd. Op de shortlist staan:

Jan-Hendrik Bakker, In stilte, Atlas Contact
Rob van Essen, Kind van de verzorgingsstaat, Atlas Contact
Kees ’t Hart, Het gelukkige schrijven, Querido
Merlijn Schoonenboom, De nimf en de bunny, Atlas Contact
Sana Valiulina, Winterse buien, Prometheus

De jury - Stephan Sanders, Roos van Rijswijk, Marleen Rensen, onder voorzitterschap van Xandra Schutte - maakte een keuze uit 47 ingezonden essaybundels uit 2015 en 2016.
Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs Groot waren o.a. Joke Hermsen, Rudy Kousbroek, David van Reybrouck, Tijs Goldschmidt, Marja Pruis en Arjen van Veelen.

Voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein, toe te kennen aan een anoniem ingestuurd ongepubliceerd essay, zijn genomineerd André Keikes, Deru Schelhaas en Coco Schrijber.
Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs Klein waren o.a. Arjen van Veelen, Geert Buelens, Joke Hermsen, Daan Stoffelsen en Miriam Rasch.

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op woensdag 17 mei 2017 om 20.00 uur in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 in Amsterdam. Het wordt een avondvullend programma over essayistiek met voordrachten van Arjen van Veelen, Thomas Heerma van Voss, Miriam Rasch en H.M. van den Brink. De avond wordt gepresenteerd door Yasmina Aboutaleb. Entree is gratis, reserveren is verplicht.

De Jan Hanlo Essayprijs worden mede mogelijk gemaakt door Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs) en georganiseerd in samenwerking met De Groene Amsterdammer.
Voor meer informatie: Mieke Prinse info@janhanloessayprijs.nl / 06 41886600